Nagyvilág

Előrehozott választásokért tüntettek Belgrádban

Előrehozott választásokat követelt Szerbiában mintegy ötezer tüntető Európa Napja alkalmából kedden Belgrád központjában.

Az incidens nélkül véget ért megmozdulást a Liberális Demokrata Párt (LDP) hirdette meg, amelynek vezetője Cedomir Jovanovic, a 2003 márciusában Belgrádban meggyilkolt Zoran Djindjic néhai Európa-párti szerb miniszterelnök egykori közeli munkatársa. A tüntetéshez két további ellenzéki párt, a Szerbia Polgári Szövetsége és a Szociáldemokrata Unió is csatlakozott számos nem kormányzati szervezet társaságában.

„Szerbia kitermelt egy ellenzéket, amely harcolni fog azokért az (európai) értékekért, amelyeket soha nem tartottak tiszteletben ebben az országban. Az ellenzék itt van, Kostunica (szerb kormányfő) ellenzéke vagyunk” – jelentette ki Jovanovic a belgrádi Köztársaság téren összesereglett tömeg előtt. A nagygyűlés után a tüntetők tiltakozó felvonulást tartottak a szerb főváros utcáin.
A megmozdulást néhány nappal azután rendezték meg, hogy az Európai Unió úgy döntött: felfüggeszti a társulási tárgyalásokat Szerbia-Montenegróval, mert a belgrádi hatóságok a megadott határidőre képtelenek voltak letartóztatni a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnök és népirtás miatt több mint tíz éve körözött Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik