Nagyvilág

Az USA kéksisakosokat küldene Szudánba

Határozattervezetet tett közzé helyi idő szerint hétfőn az ENSZ-ben az Egyesült Államok békefenntartók Dárfúrba küldésére. Az Európai Unió, az Afrikai Unió és Szudán arra szólított fel minden lázadót, hogy írják alá az abujai békemegállapodást.

A szudáni kormány és a legnagyobb lázadó szervezet által pénteken aláírt megállapodás ellenére folytatódtak az összecsapások a kalmai menekülttáborban, egy tolmács életét vesztette, az ENSZ humanitárius segélyeinek szétosztását irányító Jan Egeland ENSZ-főtitkárhelyettes, több segélymunkás és újságíró a tábor elhagyására kényszerült.

George Bush amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy határozattervezetet nyújtottak be az ENSZ-be, Condoleezza Rice külügyminiszter pedig már kedden kéri a Biztonsági Tanácsot a dokumentum elfogadására, hogy meggyorsíthassák az ENSZ-békefenntartók felvonultatását.

Bush elmondta, hogy telefonon gratulált Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnöknek a megállapodás érdekében végzett munkájához, és kérte, hogy kormánya egyértelműen közölje: támogatja az ENSZ-erő felvonultatását.

Rabatban a szudáni elnök tanácsadója, Szalah Eddin Gázi azt közölte: “nincs semmilyen politikai indok” arra, hogy az Egyesült Államok vagy az ENSZ beavatkozzon a dárfúri kérdésbe.

A határozattervezet felszólítja a kartúmi vezetést a teljes körű együttműködésre, és annak engedélyezésére, hogy egy ENSZ-küldöttség Dárfúrba látogasson a majdani békefenntartók szükségleteinek felmérése céljából. Washington, amely népirtással vádolja Kartúmot és a kormánypárti arab dzsandzsavíd milíciákat, minden erejével azon volt, hogy aláírják a békemegállapodást, amely lehetővé teszi, hogy az Afrikai Unió békefenntartóit az ENSZ kéksisakosai válták fel.

A szudáni kormány és a Szudáni Felszabadító Mozgalom/Hadsereg (SLM/A) által pénteken a nigériai elnöki palotában aláírt békeszerződés értelmében Kartúmnak május 15-én kell megkezdenie a dzsandzsavíd milíciák lefegyverzését.

Nemzetközi becslések szerint a polgárháborúban 180-300 ezer ember vesztette életét, s majd két és fél millióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik