Nagyvilág

Nem változtat az USA álláspontján az iráni levél

A washingtoni Fehér Ház szerint nem változtatja meg az amerikai álláspontot a teheráni nukleáris dossziéról Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő George Bush amerikai elnöknek írt levele, mivel nem oszlatja el az iszlám köztársaság atomfegyverkezési ambícióival kapcsolatos nemzetközi aggodalmakat.

Scott McClellan, az elnöki hivatal szóvivője hétfőn megerősítette, hogy kézhez kapták a levelet, amelyet úgy jellemzett, hogy az semmit sem tesz a nemzetközi közösség aggodalmainak az eloszlatására.

A 18 oldalas levelet – diplomáciai kapcsolatok híján – az Egyesült Államok iráni képviseletét ellátó Svájc teheráni nagykövetségén keresztül juttatták el az amerikai elnöknek. Washingtoni vélemények szerint Mahmúd Ahmadinezsád levelével az ENSZ Biztonsági tanácsában zajló vitát akarta befolyásolni.

Az Egyesült Államok a testületet határozott fellépésre igyekszik rávenni, Kína és Oroszország azonban ellenzi, hogy a szorgalmazott határozattervezet Irán elleni szankcióknak nyisson utat. John Negroponte amerikai nemzeti hírszerzési igazgató úgy nyilatkozott, hogy a levél elküldésének az időzítése nem lehet véletlen és a célja feltehetően a BT-ben zajló vita befolyásolása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik