Nagyvilág

Elűzték az ENSZ vezető diplomatáját egy dárfúri menekülttáborból

Egy tüntetés arra kényszerítette Jan Egelandet, az ENSZ humanitárius segélyeinek szétosztását irányító egyik vezető beosztású diplomatáját, valamint több segélymunkást és újságírót, hogy hagyják el a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban lévő kalmai menekülttábort.

A táborban hétfőn a zavargások az követően törtek ki, hogy az egyik asszony kiáltozni kezdett, hogy az egyik segélymunkás az arab félkatonai fegyvereseket tömörítő dzsandzsavíd milíciák egyik tagja. A tüntetők ekkor rátámadtak az ENSZ gépjárművére, és betörték az ablakait. A világszervezet alkalmazottai és az őket kísérő újságírók ezért kénytelenek voltak visszamenekülni a tábortól 15 kilométerre lévő Nijálában létesített központjukba.

Egeland, az ENSZ főtitkárának emberiességi ügyekben illetékes helyettese korábban felszólította a szudáni hatóságokat: tegyék lehetővé a segélyszervezetek munkatársainak eljutását a polgárháború sújtotta térségbe, amint azt a pénteken megkötött békeegyezség is előírja.


A vasárnap Szudánba érkezett Egeland emlékeztetett arra, hogy a békeegyezség szerint minden emberiességi szervezet munkatársai számára szabad mozgást kell biztosítani a dárfúri térségben. „Jelenleg nem ez a helyzet, a Dárfúrban tevékenykedő segélyszervezetek panaszolják, hogy a szudáni hatóságok korlátozzák munkatársaik mozgását és tevékenységét” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik