Külföld

Elűzték az ENSZ vezető diplomatáját egy dárfúri menekülttáborból

admin
admin

2006. 05. 08. 13:19

Egy tüntetés arra kényszerítette Jan Egelandet, az ENSZ humanitárius segélyeinek szétosztását irányító egyik vezető beosztású diplomatáját, valamint több segélymunkást és újságírót, hogy hagyják el a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban lévő kalmai menekülttábort.

A táborban hétfőn a zavargások az követően törtek ki, hogy az egyik asszony kiáltozni kezdett, hogy az egyik segélymunkás az arab félkatonai fegyvereseket tömörítő dzsandzsavíd milíciák egyik tagja. A tüntetők ekkor rátámadtak az ENSZ gépjárművére, és betörték az ablakait. A világszervezet alkalmazottai és az őket kísérő újságírók ezért kénytelenek voltak visszamenekülni a tábortól 15 kilométerre lévő Nijálában létesített központjukba.

Egeland, az ENSZ főtitkárának emberiességi ügyekben illetékes helyettese korábban felszólította a szudáni hatóságokat: tegyék lehetővé a segélyszervezetek munkatársainak eljutását a polgárháború sújtotta térségbe, amint azt a pénteken megkötött békeegyezség is előírja.


A vasárnap Szudánba érkezett Egeland emlékeztetett arra, hogy a békeegyezség szerint minden emberiességi szervezet munkatársai számára szabad mozgást kell biztosítani a dárfúri térségben. „Jelenleg nem ez a helyzet, a Dárfúrban tevékenykedő segélyszervezetek panaszolják, hogy a szudáni hatóságok korlátozzák munkatársaik mozgását és tevékenységét” – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.