Nagyvilág

Chirac és Merkel keményebb fellépést sürget Iránnal szemben

Jacques Chirac francia elnök és Angela Merkel német kancellár vasárnapi telefonbeszélgetésében kényszerítő érvényű ENSZ-határozat elfogadását sürgette, amely rábírná Iránt az urándúsítással kapcsolatos tevékenységei felfüggesztésére.

Az elnöki hivatal közlése szerint Chirac és Merkel megállapította: álláspontjuk közös azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan határozat elfogadását kell elérni, “amely kötelező érvénnyel ruházza fel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség követeléseit”, így az urándúsítás felfüggesztésére vonatkozó követelést.

Angela Merkel Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt telefonon vasárnap este az iráni atomkérdésről – közölte az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata. A megbeszélésről részleteket nem tettek közzé.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama (Kína, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország) olyan határozatot egyeztet, amely kötelezné Iránt az urándúsítás felfüggesztésére.

A BT tizenöt tagja hétfőn ül össze újabb tanácskozásra, ezt megelőzően az öt állandó tag és Németország külügyminisztere New Yorkban tárgyal az iráni atomkérdésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik