Külföld

Blair megerősítette távozását

admin
admin

2006. 05. 08. 14:19

Tony Blair brit kormányfő hétfőn megerősítette, hogy a következő parlamenti választások előtt távozik posztjáról.

A brit sajtó szerint több tucat brit kormánypárti képviselő hivatalos levélben követeli Tony Blairtől, hogy vázolja fel távozása hivatalos menetrendjét, miután a kilenc éve hatalomra került munkáspárti kormány fennállása legsúlyosabb vereségét szenvedte el a múlt heti angliai helyhatósági választásokon. Blair, aki hétfőn tartotta szokásos havi nemzetközi sajtóértekezletét Londonban, megerősítette, hogy – amint azt már a tavaly májusi parlamenti választások előtt is bejelentette – több választási csatában nem kíván már részt venni.

Anélkül, hogy megerősítette volna a képviselők hozzá intézett, távozási menetrendet követelő levelének létét, kijelentette: ha most bejelentene egy ilyen menetrendet, azzal megbénítaná a kormány működését, és veszélybe sodorná a szükséges változtatások végrehajtását, vagyis kárt okozna az országnak. Blair hozzátette: vannak olyanok, akik csak azt akarják tőle, hogy biztosítsa a stabil hatalomátadást, de „vannak olyanok is, akik radikális irányváltást akarnak a kormány politikájában, és céljuk nem az Új Labour megújítása, hanem visszafordítása”.

Blair hétfői nyilatkozata előtt már az új belügyminiszter is „balosoknak” nevezte az átadási menetrendet követelő levél szerzőit. John Reid, a honvédelmi tárca volt irányítója, aki a választások utáni radikális kormányátalakítás során menesztett Charles Clarke-tól vette át a belügyminiszteri posztot, vasárnap este a BBC tévének azt mondta: „balos összeesküvés” indult Tony Blair lemondatására, amelynek célja szerinte a Blair által elindított reformok visszafordítása és a „régi Labour felélesztése”. Blair a hétfői sajtótájékoztatón továbbra sem árulta el, hogy mikor távozik, csak annyit mondott: hagy elég időt utódjának „a berendezkedésre” a következő választások előtt.

A kormányfő „marhaságnak” minősítette azt az újságírói felvetést, hogy a kormányátalakítás során Jack Straw külügyminiszternek azért kellett távoznia, mert ellenezte az Irán elleni katonai akciót. Blair „teljes abszurditásnak” nevezte azokat a híreket, hogy Irán ellen hadszíntéri atomfegyverekkel készülne támadás, és kijelentette: nem is ismer senkit, aki egyáltalán ezt felvetette volna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.