Külföld

Lomnici Kínába utazik

admin
admin

2006. 05. 07. 08:36

Lomnici Zoltán magyar főbíró hétfőn hivatalos látogatást kezd Kínában. Kínában folyik a bírósági rendszer modernizálása, a kínai fél érdeklődik a magyar modell iránt, az elmúlt években két kínai delegáció is járt Magyarországon - mondta el a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke az MTI-nek.

A teljes pénzügyi, személyi függetlenséget biztosító magyar bírói önigazgatási modell, amelyet 1997-ben hozott létre az Országgyűlés, egyedülálló a világon, talán csak a portugál, spanyol, illetve brazil megoldás hasonlít hozzá valamelyest – tette hozzá a főbíró.

Lomnici Zoltán kitért arra, hogy ő tartott már előadást Ausztriában az ottani tudományos akadémia felkérésére, illetve Németországban a legfelsőbb bíróság bíráinak, de a magyar modell Európán kívül is nagy érdeklődést kelt. Japánban a nagoyai egyetemen és Kanadában a legfelsőbb bíróság bírái előtt is beszélt már a magyar főbíró az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsról.

Lomnici Zoltán ötnapos hivatalos látogatása során találkozik a kínai legfelsőbb bíróság elnökével, Xiao Yang-gal, továbbá az igazságügyi minisztérium, az Országos Népi Gyűlés és több kínai felsőbb bíróság vezetőivel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.