Nagyvilág

A kormányzó párt nyerte a szingapúri választásokat

Az 1965-ös függetlenné válás óta folyamatosan kormányzó Népi Akció Párt (PAP) abszolút többséggel nyerte meg a szombati szingapúri parlamenti választásokat - jelentette be a városállam választási bizottsága.

A párt győzelme várható volt, csak annak aránya volt kérdéses. A 84 tagú törvényhozást a most záruló ciklusban elsöprő többséggel, 82 mandátummal uralta a Li Hszien Lung miniszterelnök vezette PAP. A párt 37 mandátuma már a szavazás előtt biztos volt, mivel ellenjelöltet csak 47 körzetben indítottak.

A választási bizottság bejelentése szerint a PAP ismét megszerzett 82 képviselői helyet. A maradék kettőt megtartotta az a két ellenzéki képviselő, aki a lejárt ciklusban is birtokolta. Az egyik hírügynökségi jelentés szerint azonban helyi idő szerint szombat éjfélkor (közép-európai szerint 18 órakor) az addig összeszámolt szavazatok alapján a PAP a leadott szavazatok 66,6 százalékát szerezte meg. Az előző választásokon 75,3 százalékot ért el. Egy másik hírügynökségi jelentés szerint a PAP 15 képviselői helyet szerzett meg olyan körzetekben, amelyekben jelöltjének volt ellenfele.

A városállam 4,35 milió lakosából elméletileg 2,2 millió jogosult választani, de mert csak 47 képviselői helyért versengtek a jelöltek, összesen 1,2 millió polgárt szólítottak az urnákhoz. A voksoláson az arra jogosultak 83 százaléka leadta szavazatát már az urnazárás előtt három órával. A nem hivatalos végeredmény vasárnapra virradóra várható.

A 2001-es választásokon még csak 29 körzetben indult az ellenzék, amely azzal vádolja a hatalmi erőket, hogy alig-alig fér hozzá a médiához, és gyakoriak a tagjai elleni bírósági eljárások is. Legutóbb maga a kormányfő indított rágalmazási pert Csi Szun Juan ellenzéki vezető és a Szingapúri Demokratikus Párt hét tisztségviselője ellen.

A párizsi központú Riporterek Határok Nélkül szervezet szerdán kiadott közleményében a 140. helyre rangsorolta Szingapúrt 167 országból álló listáján a sajtószabadság foka szerint, mivel az országban nem létezik független sajtó.

Áprilisban a kormány megtiltotta az internet választási célokra való felhasználását, amire pedig az ellenzék számított, hogy megkerülhesse az állami ellenőrzésű hírközlő szerveket. Ugyanakkor pénteken ritkaságszámba menő, 10 ezres nagygyűlést tudott tartani a Szingapúri Munkáspárt egy stadionban abban a városállamban, ahol tilos az utcán tüntetni.

Li, a “haza atyjának” tekintett Li Kuan Ju 54 esztendős fia ezúttal először áll a választók elé kormányfőként. E tisztséget 2004, Goh Csok Tong lemondása óta tölti be.

A miniszterelnök kampányában mindenekelőtt gazdasági eredményeivel büszkélkedett: az év első három hónapjára 10 százalékos növekedést jelentett be, amely még a 9,1 százalékos előirányzatot is meghaladja. A munkanélküliség 2,5 százalékos volt 2005 decemberében. Az ellenzék a szegényekre, az idősekre, valamint a nagyobb szabadságra vágyó fiatalokra számít elsősorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik