Nagyvilág

Irán az atomsorompó-szerződésből való kilépéssel fenyeget

Az iráni parlament vasárnap Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak írt levelében azzal fenyegetőzött, hogy arra sarkallja a teheráni kormányt: léptesse ki az országot az atomsorompó-szerződésből, ha az Egyesült Államok továbbra is nyomást gyakorol rá urándúsítási tevékenységének a felfüggesztése érdekében.

“Világos, hogy ha a főtitkár és az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai nem tudják békés úton megoldani a nézeteltéréseket, a parlament számára nem marad más, mint felkérni a kormányt, hogy vonja vissza aláírását arról a jegyzőkönyvről, amely az atomsorompó-szerződéshez csatolva rendelkezik a nukleáris létesítmények meglepetésszerű ellenőrzésének a lehetőségéről. Emellett a parlament ugyancsak kéri a kormányt: vizsgálja felül a szerződés 10. cikkelyét, amely körülírja azt, hogy egy aláíró országnak mit kell tennie abban az esetben, ha ki óhajt lépni az egyezményből” – fogalmaztak az írás szerzői.

A törvényhozás döntését vasárnap az iráni állami rádió ismertette. Irán már korábban leállította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek az ázsiai országban folytatott tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik