Külföld

Egy tábornok lehet a CIA főnöke

admin
admin

2006. 05. 07. 18:37

Hivatásos katonát, Michael V. Hayden négycsillagos tábornokot nevezi ki George Bush amerikai elnök hét végi sajtóértesülések szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) váratlanul lemondott igazgatója, Porter Goss helyébe, aki mindössze 18 hónap után megválik posztjától.

Az elnök várhatóan már hétfőn bejelenti döntését a 61 éves tábornok kinevezéséről.

Michael Hayden 1999-2005 között az amerikai hírszerző közösség “elektronikus fülét”, a Nemzetbiztonsági Ügynökséget(NSA) vezette. A múlt év óta Hayden a 15 amerikai hírszerző szervezet munkáját összehangoló John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) helyettese és bizalmasa.

Az amerikai sajtó elő számú témája Goss pénteken bejelentett távozása, aki a képviselőház hírszerzési bizottságát vezette, amikor Bush elnök 2004 szeptemberében kinevezte a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat megelőző súlyos elmulasztások és az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos melléfogások miatt sokat bírált CIA élére a magas kitüntetéssel leköszönt George Tenet utódjául.

Sajtóhírek szerint Goss zokon vette, hogy Bush elnök tavaly februárban nem őt, hanem John Negroponte bagdadi exnagykövetet, volt ENSZ-nagykövetet nevezte ki nemzeti hírszerzési igazgatónak (DNI). A tisztséget a szeptember 11-i terrorcselekmények tanulságain alapuló hírszerzési reform jegyében hoztak létre. A DNI az amerikai hírszerző közösség 15 polgári és katonai szervezetét felügyeli, köztük a CIA-t, és ő tájékoztatja naponta az elnököt az időszerű értesülésekről. Mindezt a feladatkört korábban a CIA igazgatója látta el mint “első az egyenlők között”.

A The New York Times szerint Goss akadályozta Negroponte messzemenő reformterveit, amely szerint a CIA-nak alapvető tevékenységére kell összpontosítania, a terrorizmus elleni harcra és a külföldi hírszerzésre, míg az elemzés munkájának a központja máshova kerül. Goss igyekezett megakadályozni, hogy a CIA-tól elemzőket csábítsanak át a közvetlenül a John Negroponte alá rendelt, Michael Hayden vezette Országos Antiterrorista Központba. A CIA profi szakértői sem kedvelték Gosst, mivel magával hozta kongresszusi hivatalának konzervatív munkatársait, akik az ügynökség liberálisok és kiszivárogtatók gyülekezetének tekintették.

Dana Perino, a fehér Ház egyik szóvivője a hét végén leszögezte: “határozottan nem igaz”, hogy Goss azért távozik, mert elvesztette volna az elnök bizalmát. Maga Goss a CNN hírtévé kérdésére azt a sejtelmes választ adta, hogy távozása “egy azok közül bizonyos rejtélyek közül”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.