Nagyvilág

Bush elégedett a német terrorellenes politikával

Németország vezető szerepet játszik a terrorizmus elleni küzdelemben - jelentette ki George Bush amerikai elnök a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak adott interjújában. Az elnök pozitívnak ítéli meg az iráni atomprogram körül kialakult vitában játszott német szerepet is.

Bush néhány nappal ezelőtt találkozott Washingtonban Angela Merkel német kancellárral, s az interjújában azonosult a német-amerikai kapcsolatokra egykoron édesapja által vonatkoztatott minősítéssel, azzal, hogy Németország az Egyesült Államokhoz fűződő partneri viszonyában a vezető szerepen osztozik.

“Angela Merkel kancellár eddig erős volt. Nagyon fontos, hogy az irániak tudják, Németország együttműködik másokkal, hogy Teheránhoz eljusson a világos üzenet: a nukleáris programra, az atomfegyverre való törekvés elszigeteli (Iránt) a világban” – közölte ifjabb Bush a Bild am Sonntaggal.

Az Egyesült Államok és Németország elhidegült egymástól, miután a szociáldemokraták vezette német kormány nem volt hajlandó részt venni az Irak elleni, amerikaiak vezette hadjáratban. Az amerikai Irak-politika ellenzése nagy szerepet játszott abban, hogy 2002-ben ismét a szociáldemokraták alakíthattak kormányt a környezetvédőkkel együtt, Gerhard Schröder vezetésével.

Az amerikaiak Irak-politikájával szembeni német távolságtartás a 2005-ben kancellári poszthoz jutott kereszténydemokrata Merkel idején sem változott, az Irán-konfliktusban Berlin szintén a diplomáciai megoldás elsődlegességét hangsúlyozza.

Bush a vasárnapi interjúban világossá tette, hogy számára a katonai beavatkozás továbbra is opció marad. “A legszívesebben diplomáciai úton akarom megoldani a dolgot. Úgy gondolom, meg tudjuk csinálni, de minden opciót meg kell tartani” – közölte az amerikai elnök.

Bush felszólította a nemzetközi közösséget, hogy “vegye nagyon komolyan” Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök fenyegetéseit, az Izrael felszámolására vonatkozó célzásokat. Bush szerint Ahmadinezsád gondolkodásában az is benne van, hogy ha meg lehet semmisíteni egy országot, más országokat is el lehet pusztítani. Bush összefogást sürgetett, hogy mindenki más, aki az iráni elnök nyomdokába lépne, felfogja: “hatásos választ” kap a nemzetközi közösség részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik