Nagyvilág

Bin Laden az afgán-pakisztáni határon rejtőzik?

Pakisztán egyes részei biztonságos búvóhelyek az iszlám szélsőségesek számára, és nagyon valószínű, hogy Oszama bin Laden terroristavezér az afgán-pakisztáni határ pakisztáni oldalán rejtőzik - jelentette ki szombaton Kabulban az amerikai külügyminisztérium terrorizmusellenes koordinátora.

Henry Crumpton a kabuli amerikai nagykövetségen újságíróknak nyilatkozva dicsérte a pakisztáni hatóságokat azért, hogy több száz terroristát elfogtak már, de kijelentette, hogy még nem eleget, és – mint mondta – ezt közölte is Iszlámábáddal.

A nagyköveti rangot viselő amerikai tisztségviselő megerősítette, hogy Pakisztán elfogta Musztafa Szetmarian Nasszert, az al-Kaida egyik vezető stratégáját, ami Crumpton szerint bizonyítja a pakisztániak igyekezetét. Az utóbbi két évben több hadműveletet indítottak az ország törzsek uralta részein, az afgán határ közelében, és ezekben a műveletekben több száz iszlám szélsőséges és katona halt meg – tette hozzá.

Korábbi pakisztáni és amerikai közlés szerint Nasszert novemberben fogták el a délnyugat-pakisztáni Kvettában. Hozzátették, hogy vizsgálják: a férfi valóban az a szíriai születésű, 47 éves terrorista, akit azzal gyanúsítanak, hogy az értelmi szerzője volt a 2004. március 11-i, 191 halálos áldozatot követelő madridi vonatrobbantásoknak. Tavaly az amerikai kormány 5 millió dolláros jutalmat ígért annak, aki segít Nasszer nyomára vezetni. A washingtoni igazságügyi minisztérium honlapján közöltek szerint a férfi olyan afganisztáni táborokban volt kiképző, ahol mérgek és vegyi anyagok használatára tanították meg a terroristákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik