Nagyvilág

Lemondott a CIA igazgatója

Lemondott Porter Goss, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója: a váratlan hírt George Bush elnök jelentette be a CIA-igazgatóval az oldalán pénteken. Az utód és a távozás oka egyelőre nem ismert.

Az elnök közölte, hogy Goss aznap reggel nyújtotta be neki lemondását, és ő azt elfogadta. Goss nem egészen két évvel ezelőtt állt az amerikai hírszerzés élére. Egyelőre sem ő, sem Bush Goss nem fűzött megjegyzést a lemondáshoz, és az új igazgató személye sem ismeretes még.

Porter Gosst, aki korábban a képviselőház hírszerzési bizottságát vezette, Bush elnök 2004 szeptemberében nevezte ki a CIA igazgatójának George Tenet utódjául, aki lemondott, még mielőtt tetőzött volna a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat megelőző mulasztások és az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos felsülés miatt a hírszerzésre zúduló bírálatok áradata.Gosst kezdettől fogva sok bírálat érte, mert magával vitte a CIA-ba számos kongresszusi munkatársát, és ezzel kritikusai szerint átpolitizálta a hírszerzést a szakértelem rovására. Az utóbbi időben amiatt is ostorozták az ügynökséget, hogy a kormányra nézve kellemetlen értesülések szivárognak ki soraiból a médiához, különösen az Irak elleni háborúval és a terrorizmus elleni küzdelemmel, így a titkos külföldi CIA-börtönökkel kapcsolatban.

Elemzők szerint Goss zokon vehette, hogy Bush elnök tavaly februárban nem őt, hanem John Negroponte bagdadi exnagykövetet, volt ENSZ-nagykövetet nevezte ki nemzeti hírszerzési igazgatónak (DNI). A tisztséget a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények tanulságain alapuló hírszerzési reform jegyében hoztak létre.

A hírszerzés “cárjának” is nevezett DNI az amerikai hírszerző közösség 15 polgári és katonai szervezetét felügyeli, köztük a CIA-t, és ő tájékoztatja naponta az elnököt az időszerű értesülésekről. Mindezt a feladatkört korábban a CIA igazgatója látta el mint “első az egyenlők között”.

A kommentárok óvatos formában olyan feltételezést is megfogalmaztak a meglepő távozás okaként, hogy Porter Gosst esetleg valamilyen úton-módon közvetve érintheti az a botrány, amelyben Randy “Duke” Cunningham republikánus párti képviselőt március elején nyolc év és négy hónapi börtönre ítélték, mivel összesen 2,4 millió dollár kenőpénzt fogadott el az állami megrendelésekre ácsingózó hadiipari cégektől “jóindulatáért”.

Porter Goss távozása az eddigi legjelentősebb fejlemény az elnök abbéli törekvésében, hogy vérfrissítéssel, új erők beállításával adjon lendületet a kormányzati munkának, és javítson tartósan 30-40 százalék között mozgó népszerűségi mutatóján.

A személyi változások Joshua Bolton új fehér házi irodavezető kinevezésével kezdődtek. A lemondott Scott McClellan fehér házi szóvivőt Tony Snow televíziós újságíró váltja fel. A sajtó tudomása szerint John Snow pénzügyminiszter is távozhat posztjáról. Bush elnök egyetlen egy változtatás lehetőségét zárta ki csupán: leszögezte, hogy Donald Rumsfeld védelmi miniszter a helyén marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik