Külföld

Verespatakon az aranybánya mellett tüntettek

admin
admin

2006. 05. 05. 09:08

A romániai Verespatakra aranybányát tervező cég hamarosan benyújtja a kormánynak a hatástanulmányát. Eközben a munkanélküliségtől sújtotta területen a beruházás mellett tüntettek, az Európai Parlament szakbizottsága is tiltakozott – írja a Népszabadság.

Csütörtökön Verespatakon több mint háromszázan tüntettek a beruházás mellett. A megmozdulás résztvevői Verespatak főteréről Abrudbányáig gyalogolva fejezték ki támogatásukat az RMGC tervével.


Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a legrövidebb időn belül benyújtja a román szaktárcának a verespataki bányaprojektre vonatkozó környezeti hatástanulmányt – közölte a Népszabadsággal csütörtökön John Aston, a kanadai-román bányacég elnökhelyettese. Az RMGC már március végén bejelentette: nemzetközi szakemberek bevonásával elkészült a több ezer oldalas tanulmány. A vállalat akkor azt ígérte, a dokumentációt – lefordítását követően – áprilisban nyújtja majd be a bukaresti környezetvédelmi és vízügyi minisztériumnak.

Az Európában a legnagyobb mennyiségű nemesfémmel kecsegtető vállalkozása során. Az arany és ezüst kivonását célzó eljárás során végül annyi veszélyes hulladékot, zagyot hagynának a területen, amely a tiszai szennyezést okozó nagybányainál százszor, térfogata pedig körülbelül ezerszer nagyobb. Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának több tagja is képtelenségnek tartja az egész Európára környezeti veszélyt jelentő beruházás megvalósítását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.