Nagyvilág

A szudáni lázadók nem írják alá a dárfúri békepaktumot

A szudáni lázadó fegyveres csoportok péntekre virradóra Abujában bejelentették: nem hajlandók aláírni az Afrikai Unió által előterjesztett dárfúri béketervet.

Először egy kisebb csoport, az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) fő tárgyalója közölte, hogy az AU tervezete nem felelt meg követeléseiknek, majd a legnagyobb lázadó erő, a Szudáni Felszabadító Hadsereg/Mozgalom (SLM/A) küldöttsége is kivonult a Nigéria fővárosában a kartúmi kormánnyal folyó béketárgyalásokról.

Csütörtökön éjfélkor járt volna le az újabb határidő a megállapodás megkötésére, de a tárgyalások egészen a hajnali órákig folytatódtak a megegyezés reményében. A határidőt vasárnap óta már kétszer is meghosszabbították. A 85 oldalas tervezet rendelkezett volna a lázadó fegyvereseknek a szudáni hadseregbe való integrálásáról, a háborús áldozatok kártalanításáról, valamint a hatalom megosztásáról.

A JEM azt kifogásolta, hogy a tervezet nem vette figyelembe a szervezetnek azt az igényét, hogy Dárfúr három tartományát egyetlen autonóm tartományban egyesítsék, és továbbra is követelik, hogy övék legyen a szudáni alelnöki poszt. Abdelvahid an-Núr, az SLM/A vezetője pedig úgy vélekedett, hogy a dokumentumon “még javítani kell”.

Az AU szóvivője bejelentette, hogy a tárgyalások közép-európai idő szerint pénteken délelőtt 10 órától folytatódnak. Az SLM/A késznek mutatkozott az újabb tárgyalásokra, a JEM szerint azonban nem lehet alku tárgya egy regionális kormány megalakításának kérdése. Mohammed Tugod, a JEM főtárgyalója egyúttal felszólította Denis Sassou-Nguesso kongói elnököt, az AU soros elnökét, hogy szervezzen új tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik