Külföld

A szudáni lázadók nem írják alá a dárfúri békepaktumot

admin
admin

2006. 05. 05. 07:52

A szudáni lázadó fegyveres csoportok péntekre virradóra Abujában bejelentették: nem hajlandók aláírni az Afrikai Unió által előterjesztett dárfúri béketervet.

Először egy kisebb csoport, az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) fő tárgyalója közölte, hogy az AU tervezete nem felelt meg követeléseiknek, majd a legnagyobb lázadó erő, a Szudáni Felszabadító Hadsereg/Mozgalom (SLM/A) küldöttsége is kivonult a Nigéria fővárosában a kartúmi kormánnyal folyó béketárgyalásokról.

Csütörtökön éjfélkor járt volna le az újabb határidő a megállapodás megkötésére, de a tárgyalások egészen a hajnali órákig folytatódtak a megegyezés reményében. A határidőt vasárnap óta már kétszer is meghosszabbították. A 85 oldalas tervezet rendelkezett volna a lázadó fegyvereseknek a szudáni hadseregbe való integrálásáról, a háborús áldozatok kártalanításáról, valamint a hatalom megosztásáról.

A JEM azt kifogásolta, hogy a tervezet nem vette figyelembe a szervezetnek azt az igényét, hogy Dárfúr három tartományát egyetlen autonóm tartományban egyesítsék, és továbbra is követelik, hogy övék legyen a szudáni alelnöki poszt. Abdelvahid an-Núr, az SLM/A vezetője pedig úgy vélekedett, hogy a dokumentumon “még javítani kell”.

Az AU szóvivője bejelentette, hogy a tárgyalások közép-európai idő szerint pénteken délelőtt 10 órától folytatódnak. Az SLM/A késznek mutatkozott az újabb tárgyalásokra, a JEM szerint azonban nem lehet alku tárgya egy regionális kormány megalakításának kérdése. Mohammed Tugod, a JEM főtárgyalója egyúttal felszólította Denis Sassou-Nguesso kongói elnököt, az AU soros elnökét, hogy szervezzen új tárgyalásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.