Nagyvilág

Kofi Annan akár erőt is alkalmazna Szudánban

Az ENSZ főtitkára szerint a nemzetközi közösségnek kötelessége megvédeni a szudáni Dárfúr polgárháború sújtotta civil lakosságát, szükség esetén akár erő alkalmazásával is.

A PBS amerikai televíziónak adott interjújában Kofi Annan emlékeztetett arra: az ENSZ tavaly szeptemberi csúcstalálkozóján a világ vezetői ünnepélyesen megígérték, hogy külön-külön és közösen is felelősséget vállalnak a fenyegetett civil lakosság megvédelmezésére.


A veszélyben lévő polgári lakosság védelme ugyan elsősorban a nemzeti kormányok feladata, de ha azok kudarcot vallanak, a nemzetközi közösségnek kell lépnie az ENSZ Biztonsági Tanácsán keresztül, és szükség esetén erőt is alkalmazni kell – hívta fel a figyelmet a világszervezet főtitkára. Annan szerint itt az idő, hogy a nemzetközi közösség valóra váltsa tavaly szeptemberi “ünnepélyes” ígéretét.

A csúcstalálkozó egyik legfontosabb eredménye volt, hogy a tagországok felelősséget vállaltak a népirtás, háborús bűnök, emberiességi bűnök vagy etnikai tisztogatás fenyegette civilek megvédésére. Kofi Annan első ízben hivatkozott erre a felelősségvállalásra, amikor most dárfúri beavatkozásra szólította fel az ENSZ tagállamait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik