Nagyvilág

Hat év börtönre ítélték Berlusconi védelmi miniszterét

Silvio Berlusconi exkormányfő bizalmasát, Cesare Previti a bírák megvesztegetése miatt hat év börtönbüntetésre ítélte, a római semmítőszék, az olasz büntetőjog legfelsőbb fóruma.

Previti – aki védelmi miniszter volt Berlusconi első, 1994-es kormányában, illetve parlamenti képviselőként és a miniszterelnök vállalatbirodalmának jogászaként tevékenykedett -, nem fellebbezhet a csütörtök este nyilvánosságra hozott ítélet ellen.

Egyelőre nem vehető bizonyosra, hogy börtönbe kell vonulnia, mert az olasz jog adta mérlegelési lehetőséggel élve a bíróság – a 70 éves Previti korára való tekintettel – a büntetés házi őrizetben való letöltését is elrendelheti.

Az ítélet súlyos csapás Previti számára, aki az elmúlt tíz évben folyamatosan hadakozott az olasz bíróságokon a vesztegetési vád ellen. Berlusconi és vállalatbirodalma közvetlenül nem érintett a mostani ügyben, ám a két férfivel szembeni jogi eljárások rendre összekapcsolódtak, s mindketten sorozatosan azzal vádolták a milánói bíróságot, hogy politikai megfontolásból üldözi őket.

A római semmítőszék egy másik ítéletben elrendelte egy korábbi korrupciós ügy újratárgyalását, amelyben már a Berlusconi tulajdonában álló Fininvest médiabirodalom és a Mondadori kiadóvállalat is érintett. Ez megerősíteni látszik azt a vélekedést, hogy Berlusconi és cégbirodalma további jogi nehézségekkel nézhet szembe, miután az általa vezetett jobboldali pártszövetség elvesztette a múlt havi olaszországi parlamenti választásokat és Berlusconi távozni kényszerült a miniszterelnöki tisztségből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik