Nagyvilág

Abbász felújítaná a béketárgyalásokat

Mahmúd Abbász palesztin elnök a béketárgyalások felújítását javasolta a csütörtökön hivatalba lépő új izraeli kormánynak, és kilátásba helyezte, hogy a béketárgyalásokat ellenző radikális Hamasz-szervezet kormányának megkerülésével népszavazásra bocsátaná az esetleg létrejövő egyezséget.

„Izraelnek a Hamasz kormányra jutása ellenére sem kellene kerülnie a palesztinokkal folytatott tárgyalások felújítását, hiszen a béketárgyalások eredményét (a radikális szervezet kormányának megkerülésével) referendumra lehet bocsátani” – mondta a palesztin elnök a Maariv című izraeli lapnak adott nyilatkozatában. Abbász szerint a palesztinok túlnyomó többsége békepárti, s híve a megegyezésnek Izraellel.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselő közlése szerint Ehud Olmert hivatalba lépő izraeli kormányfő néhány héten belül találkozik Abbásszal, de a béketárgyalások felújításának kevés az esélye, amíg a Hamasz vezette palesztin kormány le nem mond az erőszak alkalmazásáról, el nem ismeri el Izraelt és a már korábban kötött béke-megállapodásokat.

A Hamasz ellenáll

A Hamasz ellenzi a tárgyalásokat, és a fegyveres harc folytatását hirdeti a palesztin területek izraeli megszállásának teljes megszűnéséig, noha egyelőre tiszteletben tartja a bő egy évvel ezelőtt létrejött izraeli–palesztin tűzszünetet. A radikális szervezet csaknem hatvan robbantásos merényletet hajtott végre izraeliek ellen a palesztin felkelés kezdete (2000 ősze) óta.

Olmert fogadkozott a nemrégiben lezajlott izraeli parlamenti választások kampányában, hogy 2010-ig felszámolja Ciszjordániában az elszigetelt zsidó telepeket, ám egyszersmind megerősíti a telepek jelentősebb tömbjeit, kijelölve ezzel a zsidó állam állandó határait. Többször leszögezte, hogy Izrael egyoldalúan fogja véghezvinni ezt a folyamatot, ha nem jön létre egyezség a palesztinokkal.

Palesztin részről visszautasítják Olmert tervét, mert annak megvalósulása megítélésük szerint egyet jelentene Ciszjordánia egy részének annektálásával. A palesztinok az Izrael által 1967-ben megszállt Gázai övezet, Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem területén szeretnék létrehozni saját államukat. (A Gázai övezet megszállása tavaly megszűnt, mivel Izrael egyoldalúan kivonult a területről.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik