Külföld

9/11: nem végzik ki az egyetlen vádlottat

admin
admin

2006. 05. 04. 08:05

Életfogytiglani börtönnel sújtják a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyetlen vádlottját, Zacarias Moussaouit, akinek az életét megkímélte az esküdtszék.

A kilenc férfi és három női esküdt összesen 40 órás mérlegelés után meghozott döntését szerdán, helyi idő szerint késő délután ismertették az alexandriai bíróságon, ahol a pert lefolytatták.

A terrorcselekmények idején a vádlott már egy hónapja börtönben volt, a kormány ügyészei azonban azzal érveltek a legsúlyosabb büntetési nem mellett, hogy Moussaoui tudta, mire készülnek a terrorista cimborái, mégis elhallgatta azt a hatóságok előtt, így hazugságaival közvetlenül is felelős a csaknem 3 ezer áldozat haláláért.

Szeretné ha minden nap szeptember 11-e lenne

A 37 éves algériai születésű francia állampolgárt 2001 augusztusában tartóztatták le a bevándorlási törvények megszegéséért Minnesotában, ahol pilótatanfolyamon vett részt. Korábbi vallomásainak ellentmondva Moussaoui március végén beismerte, hogy nem egy későbbi terrorhullámban lett volna szerepe, hanem neki is szeptember 11-én lett volna feladata: egy ötödik utasszállítót kellett volna eltérítenie és a washingtoni Fehér Háznak vezetnie. A vádlott nem csupán önmaga ellen vallott, hanem ócsárolta a védelmére kirendelt ügyvédeket és hangoztatta, hogy nem bánt meg semmit, sőt szeretné, ha az Egyesült Államok számára minden nap szeptember 11-e lenne.

Beszámíthatatlan?

Az ügyvédek azt hozták fel Moussaoui mentségére, hogy szellemileg beszámíthatatlan, bizonyítékokat mutattak be, tanúkat vonultattak fel, köztük elmeszakértőket annak igazolására, hogy a vádlott paranoid skizofrén, hányatott gyermekkora volt és azt is beismeri, amit valójában nem követett el, mivel a “szent harc” mártírja akar lenni. Az ügyvédek kétségeit jórészt Leonie Brinkema bírónő is osztotta.

Az esküdtszéknek csak arról kellett döntenie, hogy a vádlottra halálbüntetést szabjanak ki, vagy pedig csak életfogytiglani börtönre ítéljék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.