Nagyvilág

A kínzás elterjedt gyakorlat az amerikai börtönökben

Széles körben elterjedt a kínzás és más kegyetlen bánásmód az amerikai vezetés alatt álló afganisztáni, iraki és kubai börtönökben és máshol is – állapította meg az Amnesty International ENSZ részére készített jelentése.

A londoni központú nemzetközi emberi jogi szervezet az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága felkérésére készített 47 oldalas, szerdán közzétett jelentése szerint az amerikai igazságügyi végrehajtási rendszerben is találhatók túlkapások, mint például túlzott erőszak a rendőrség részéről vagy szigorúan őrzött börtönökben a foglyok megalázó körülmények között tartása elkülönítés révén.

Miközben Washington szerint a közelmúltban nyilvánosságra került esetek „aberrált katonákkal és az ellenőrzés hiányosságaival” magyarázhatók, valójában sok visszaélés hivatalosan szentesített kihallgatási eljárásokból és technikákból ered – olvasható a dokumentumban.

„Az amerikai kormány nemcsak hogy nem tesz lépéseket a kínzás felszámolására, de tulajdonképpen olyan hangulatot teremt, amelyben virágzik a kínzás és a kegyetlen bánásmódok” – jelentette ki Curt Goering, az AI egyesült államokbeli szervezetének igazgatóhelyettese.

A kínzás elleni ENSZ-egyezmény aláírói körében rendszeresen vizsgálódó ENSZ-bizottság várhatóan pénteken napirendre tűzi az egyesült államokbeli helyzetet. A testület legutóbb 2000-ben foglalkozott az Egyesült Államokkal.

A bizottságnak tavaly benyújtott beadványában az amerikai kormány azzal indokolta, hogy több ezer külföldi terrorista-gyanúsítottat tart külföldi fogdákban – például a kubai Guantánamo támaszponton –, hogy erre a terrorizmus ellen indított harca érdekében van szükség. „Mint más háborúknál is, ha elkezdődött, nem tudni, mikor ér véget. Ezért elképzelhető, hogy a háború végéig őrizetben tartunk egyes harcosokat” – állt a beadványban. (Washington ellenséges harcosoknak tekinti ezeket a foglyokat.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik