Külföld

Felfüggesztette a tárgyalásokat Szerbiával az EU

admin
admin

2006. 05. 03. 13:41

Az Európai Bizottság felfüggesztette a stabilizációs és társulási szerződésről folyó tárgyalásokat Szerbia és Montenegróval, mert továbbra sem sikerült őrizetbe venni a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicsot.

„Szerbiának be kell bizonyítania, hogy senki sem áll a törvény felett, és bárkit bíróság elé állít, akit súlyos bűnökkel vádolnak” – közölte Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa, miután tárgyalt Carla Del Pontéval, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészével. A bővítési biztos a múlt héten jelezte: szerdáig ad időt Belgrádnak, hogy segítsen Ratko Mladics egykori boszniai szerb katonai vezetőnek a Nemzetközi Törvényszék elé állításában. Az EU-bővítésért és a balkáni térségért felelős bizottsági tag ezt azon a találkozón is világossá tette, amelyet az ügy miatt Brüsszelbe látogatott Vuk Draskovics szerbia-montenegrói külügyminiszterrel folytatott pénteken.

Draskovics akkor arra intett, amennyiben a tárgyalásokat felfüggesztik, az csak az EU-ellenes, nacionalista szerbiai csoportoknak kedvezne. Az EU már március végén arra készült, hogy a két legkeresettebb hágai vádlott közé tartozó katonai parancsnok fel nem adása miatt befagyasztja az úgynevezett stabilizációs és társulási szerződésről Belgráddal zajló tárgyalásokat. Mivel akkor Del Ponte haladásról számolt be a törvényszék és Belgrád viszonyában, Brüsszel adott még egy hónap haladékot Szerbiának és Montenegrónak. Rehn most csalódást keltőnek nevezte, hogy Mladic nem került az igazságszolgáltatás kezére. Hozzátette, hogy a tárgyalások – amelyeket az uniós csatlakozásról folytatott megbeszélések követhetnének – jól haladtak, és gyorsan eredményre vezethettek volna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.