Külföld

Ősszel dönthetnek a bolgár csatlakozásról

admin
admin

2006. 05. 02. 12:13

A reformok felgyorsítása érdekében az Európai Bizottság őszre halaszthatja a Bulgária csatlakozásáról szóló döntés meghozatalát.

Az eredeti tervek szerint május közepén tesz javaslatot a tagállamoknak az Európai Bizottság arra, hogy Románia és Bulgária csatlakozhatnak-e 2007-ben, vagy várniuk kell 2008-ig. De Szófia olyan rosszul áll az igazságügy reformjával, hogy Brüsszel a jelentés őszre halasztását fontolgatja, ezzel is növelve a bolgár kormányra nehezedő nyomást – értesült a Financial Times.

Olli Rehn a múlt héten igen kritikusan fogalmazott az ország felkészülésével kapcsolatban, különösen ami a bíróságok reformját, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet illeti. Románia – némi bizonytalankodás után – jobban áll. Az új terv ezért az, mondták az FT-nek „Rehn környezetéből”, hogy Bulgáriáról legyen még egy jelentés ősszel, ami alapján a tagállamok majd akkor eldöntik, hogy az ország beléphet-e az EU-ba január 1-jén.

Ivailo Kalfin, bolgár külügyminiszter a múlt héten a Reutersnek elismerte, hogy a reformok nem haladnak olyan jól, mint remélték, de arra számít, hogy az EU-tagság majd jobb környezetet teremt a változásoknak. Brüsszelben pont amiatt aggódnak, hogy ha egyszer az ország tagja lesz az EU-nak, a bizottság befolyása drámaian csökkenni fog Szófiában, ami a reformok erőltetését illeti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.