Nagyvilág

Munkáspárti botrányok után voksolnak a britek

Sürgős kármentő offenzívába kezdett kedden Tony Blair brit kormányfő, megelőzendő, hogy a Munkáspártot sújtó belpolitikai botránysorozat a lapok által beharangozott választási katasztrófába torkolljon a csütörtöki helyhatósági megmérettetésen.

Egyszerre több súlyos botrány is rontja az 1997 óta kormányzó Labour esélyeit az önkormányzati választásokon. A kínosabbik ezek közül John Prescott brit miniszterelnök-helyettes magánéleti válsága, miután a párt balszárnyát képviselő, 67 éves politikus 43 éves titkárnője rendkívül aprólékos részleteket árult el a hétvégi brit sajtónak kettőjük nem sokkal korábban nyilvánosságra került viszonyáról.

Komolyabb ügy

Egy másik botrány főszereplője Charles Clarke belügyminiszter, aki már a múlt hét közepén felajánlotta lemondását, miután kiderült: 1999 óta ezernél több olyan külföldi bűnöző – köztük több gyilkos és kábítószer-kereskedő – került szabadlábra, akiket érvényes bírói végzés alapján, büntetésük letöltése után ki kellett volna toloncolni az országból. Közülük több százat már azután eresztettek szélnek a brit belügyi hatóságok, hogy Clarke tavaly nyáron tudomást szerzett az ügyről.

Tovább súlyosbítja a belügyminiszter és a kormány helyzetét, hogy az egyelőre megmagyarázatlan okból elengedett külföldi bűnözők közül többen azóta újabb bűncselekményeket követtek el.

Tony Blair kormányfő mindazonáltal nem fogadta el Clarke lemondását – bár egy hétvégi sajtónyilatkozatában szinte egyértelmű utalást tett arra, hogy a miniszter jövője kérdésessé válhat a kormányban -, és Prescott sem jelezte távozási szándékát, sőt indulatos nyilatkozatban vágott vissza az általa is elismert viszonyról intim részleteket közzétevő sajtónak, a sztorik jelentős részét valótlannak minősítve.

Egy kis fű is…

Bár a két másik botrányhoz képest kisebb visszhangot kapott, vélhetően az sem javítja túlságosan a Munkáspárt esélyeit, hogy a múlt héten kábítószert talált a rendőrség John Reid brit védelmi miniszter otthonában.


Az egy grammnál kisebb mennyiségű, hozzávetőleg 85 penny (320 forint) utcai értékű vadkender-származékot Reid skóciai választókerületi otthonában lelték fel, amikor a házban a rendőrség biztonsági rutinellenőrzést tartott. Mind a védelmi minisztérium, mind a területileg illetékes rendőrség szombaton hangsúlyozta, hogy az ügyben a miniszter nem szerepel gyanúsítottként, és további hatósági eljárás nem várható.

Belehúznak


A keddi brit lapok ugyanakkor választási katasztrófát jósolnak csütörtökre a Munkáspártnak a botrányok miatt. A The Times által idézett politikai elemzők szerint megismétlődhet az 1968-as eredmény, amikor a Harold Wilson vezette Labour – amelynek megítélését romba döntötte az akkor kirobbant fontválság – a londoni önkormányzati választásokon 28,5 százalékot ért el a konzervatívok 60,1 százalékos eredményével szemben.

Blair és a kabinet több vezető tagja, valamint Ken Livingstone londoni polgármester kedden száz helyszínt érintő, összehangolt kétnapos kampánykörutat kezdett, igyekezve menteni a menthetőt a csütörtöki önkormányzati választások előtt.

A kormányfő Blackpoolban, a kiskereskedelmi, gyáripari és szolgáltatási dolgozók szakszervezetének (USDAW) keddi értekezletén elmondott egyórás beszédében arra kérte a választókat: ne engedjék, hogy “az utóbbi kilenc nap szalagcímei elhomályosítsák az utóbbi kilenc év vívmányait”.

Blair felhozta a minimálbér bevezetését, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) várólistáinak csökkenését és azt, hogy az éppen kilenc éve hatalomra került Munkáspárt eddigi kormányzása alatt kétmillió új munkahely létesült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik