Nagyvilág

Amerikában demonstráltak a szudáni vérengzés ellen

Tízezrek tüntettek Washingtonban és az Egyesült Államok más városaiban vasárnap a szudáni Dárfúr térségében zajló etnikai tisztogatás megállítását követelve több mint száz szervezet együttes felhívására.

Elie Wiesel Nobel-békedíjas író az amerikai kongresszus közelében egybegyűltekhez szólva hétfői lapbeszámolók szerint “zsidóként és az emberiség tagjaként” arra figyelmeztetett, hogy a “hallgatás mindig a gyilkost segíti, sohasem az áldozatot”. A közvéleményt népszerűségét bevetve mozgósító George Clooney filmszínész, aki apjával, Nick Clooney újságíróval nemrég Dárfúr térségében járt és menekülttáborokat keresett fel, beszédében a XXI. század első népirtásának nevezte azt, ami Szudánban zajlik.

“Nem állítottuk meg a holokausztot, a kambodzsai és a ruandai öldöklést, de ennek a népirtásnak most véget kell vetnünk” – fogalmazott Nick Clooney újságíró.

A felszólalók között volt több egyházi személyiség, köztük Theodore McCarrick washingtoni érsek és olyan hírességek, mint Joey Cheek gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok, aki az aranyéremért járó pénzösszeget Dárfúr megsegítésére adományozta.

Demokraták és republikánusok egyetértenek

Nancy Pelosi,a képviselőház demokrata párti frakciójának a vezetője és Barack Obama demokrata párti szenátor is jelen volt és beszédet mondott a megmozduláson. Pelosi kijelentette, hogy a Demokrata Párt és George Bush elnök ez egyszer egyetértenek: véget kell vetni ennek a népirtásnak.

Bush elnök korábban népirtásnak nevezte a dárfúri kegyetlenkedéseket, amelynek a becslések szerint háromszázezer halálos áldozata van és több mint kétmillió embert tett földönfutóvá.

Tüntetés volt San Francisco, Seattle, Chicago és más amerikai városokban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik