Nagyvilág

Az iráni elnök a legbefolyásosabbak listáján

XVI. Benedek pápa és Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, továbbá George Bush, az Egyesült Államok elnöke, valamint Angela Merkel német kancellár egyaránt szerepel azon a listán, amelyet a Time amerikai magazin vasárnap hozott nyilvánosságra az általa 100 legbefolyásosabbnak tartott személyről.

Ahmadinezsád a Time szerint egy olyan üzenetet fogalmazott meg, amellyel az irániak többsége egyetért. Az üzenet így hangzik: “Elérkezett az idő az ország számára, hogy ismét erős legyen, és a mostaninál nem adódik jobb időpont ehhez”. Ahmadinezsád iráni elnököt az újság “sötét zseniként” jellemzi, akinek felettébb vitatott nyilatkozatai ellenére sikerült az iráni közvéleményt maga mögé állítania.

Az új pápát a Time “tanítónak, gondolkodónak, mélyen töprengő” személyiségnek nevezi. A tekintélyes lap szerint XVI. Benedek nem rendelkezik ugyan elődjei karizmájával, de mindenekelőtt tartalmas beszédeivel kimagaslik közülük.

A népszerűségének mélypontján lévő Bushról a Time magazin azt írja, hogy mindennek ellenére az Egyesült Államok elnöke “jelentős helyet biztosított magának a történelemben”. Az újság szerint nem kizárt, hogy hozzájárul az arab világ demokratizálásához. Az iráni atomválság és a spanyol ajkú bevándorlók miatt kialakult belpolitikai konfliktus nagy kihívásokat jelentenek elnöksége számára, egyidejűleg azonban esélyt is arra, hogy bizonyíthassa vezetői képességeit.

Angela Merkel német kancellár a lap szerint a németek szájára visszavarázsolta a mosolyt. “Alkalmanként ugyan kissé szürkének tűnik, nyugodt, tárgyszerű viselkedésével azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend” – vélekedik Merkelről a lap.

A listán szereplő “vezetők és forradalmárok” között említi a Time magazin Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert, Hillary Clinton New York-i szenátort, továbbá Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt, Pervez Musarraf pakisztáni elnököt, Hugo Chávez venezuelai államfőt és Iszmáil Haníje palesztin kormányfőt. Ebben a csoportban szerepel még Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet második számú vezetője, továbbá Muktada az-Szadr radikális iraki vallási vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik