Nagyvilág

Amerikai tüntetés az iraki csapatkivonásért

Háborúellenes tüntetők ezrei, köztük neves békeaktivisták, színészek vonultak fel szombaton Manhattan utcáin az amerikai katonák azonnali kivonását követelve Irakból.

Vessenek véget ennek a háborúnak, hozzák haza a katonákat!” – követelte a felvonulók transzparenseinek egyike az iraki háború megindításának harmadik évfordulója nyomán rendezett megmozduláson. A Union Square-ről szombat délben indult menet résztvevői között volt Cindy Sheehan, az amerikai háborúellenes mozgalom egyik vezetője, akiknek fia, Casey 2004 áprilisában esett el Irakban, Susan Sarandon színésznő és Jesse Jackson tiszteletes, fekete polgárjogi harcos.

A United for Peace and Justice háborúellenes koalíció által szervezett felvonulás résztvevői elleneztek mindenfajta Irak elleni katonai fellépést is. – “Azért vagyunk itt, mert ez a háború törvénytelen, erkölcstelen és etikátlan. Haza kell hoznunk a katonákat” – hangoztatta az egyik tüntető.

A tiltakozó felvonulást egy nappal azután rendezték, hogy az amerikai hadsereg bejelentette, legkevesebb 67 amerikai katona vesztette életét áprilisban Irakban. A veszteségmérleg ugyan jóval alacsonyabb, mint az iraki konfliktus legvéresebb hónapjaiban, de jelentős növekedést jelent márciushoz képest, amikor 31 amerikai katonát öltek meg harcokban, merényletekben az arab államban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik