Nagyvilág

Kisebbségi koalíció Lengyelországban

Koalíciós megállapodást írt alá csütörtökön Lengyelországban a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt a magát baloldalinak minősítő Önvédelem párttal és a Lengyel Családok Ligája néhány szakadár parlamenti képviselőjével, de továbbra is kisebbségben kormányoz majd, mert a Parasztpárt visszalépett a megállapodástól.

A koalícióhoz az Önvédelmen kívül a jobboldali, nacionalista Lengyel Családok Ligájának öt képviselője csatlakozott, de a kormányt így is tízzel kevesebb képviselő fogja támogatni, mint amennyi a többséghez kellene a 460 fős alsóházban.

A korábban szintén koalíciókésznek mutatkozó Parasztpárt visszalépett a megállapodástól, mert – mint vezetője, Janusz Piechocinski mondta – a pártvezetés többsége ellenezte az együttműködést a szintén vidéki szavazókra támaszkodó Önvédelemmel. Ez utóbbi úgy véli, hogy egyre valószínűbb az előre hozott választások kiírása, s ez csak a pápa közelgő lengyelországi látogatása miatt késik. Az ünnepségek nélkül 100 százalékig biztos, hogy új választások lennének – jelentette ki a párt egyik vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik