Nagyvilág

Elfogták a nagy vihart kavart belgiumi gyilkosság tettesét

Elfogták csütörtökön Lengyelországban azt a lengyel fiatalt, aki két héttel ezelőtt a brüsszeli főpályaudvaron, fényes nappal, rengeteg ember szeme láttára megölt egy 17 éves belga fiút annak MP3-lejátszójáért. Vasárnap Brüsszelben 80 ezren vettek részt az áldozat emlékére rendezett gyászmeneten.

A 17 éves belga fiú, Joe Van Holsbeeck meggyilkolása Belgiumban hatalmas felháborodást keltett: a rendőrség nagy erőkkel kezdett nyomozni, több ízben is nyilvánosságra hozták a biztonsági kamerák felvételeit. Mivel a képek, valamint a tanúk beszámolói szerint a gyilkos és vele lévő társa észak-afrikaiak voltak, múlt pénteken még a belga mecsetek imámjai is kérték a fiatalokat: adják fel magukat.


Lengyel cigány volt a tettes

A két tettes egyikét a rendőrök már hétfőn őrizetbe vették, miután egy iskola igazgatója a közzétett képeken felismerte diákját. Nagy meglepetésre kiderült, hogy nem arab, hanem lengyelországi cigány, aki szüleivel együtt már évek óta Belgiumban él. Egyébként mindannyian illegálisan, de ez eddig senkinek sem tűnt fel.

A 16 éves fiú vallomást tett, hangsúlyozva, hogy neki a gyilkossághoz nincs köze, csak a rablásban segédkezett. Egyúttal megnevezte társát is, akiről kiderült: szintén lengyelországi cigány, s már visszamenekült hazájába. A belga rendőrök felvették a kapcsolatot varsói kollégáikkal.


Kiadatási eljárás indult

A bujkáló fiú ellen nemzetközi körözést adtak ki, s a lengyelek csütörtökön el is fogták őt, egyik családtagjával együtt, aki segítette a bujkálásban. A belga hatóságok máris elindították a 17 éves fiú kiadatási eljárását. Egy lengyel illetékes szerint ennek valószínűleg nem is lesz akadálya, feltéve, ha Brüsszel ígéretet tesz, hogy az ítélethozatal után a fiú Lengyelországban töltheti le büntetését.

Brüsszelben jelentős, több mint 50 ezres lengyel közösség él (közülük sokan illegálisan), s a lengyelek most attól félnek, hogy az ügy miatt atrocitásoktól kell tartaniuk. A rasszizmus elleni belga mozgalom (MRAX) szerdai közleménye szerint már meg is történt az első ilyen eset: mihelyt kitudódott, hogy a gyilkosságot lengyel fiatalok követték el, ugyanabban az iskolában, ahova a hétfőn letartóztatott fiú járt, rátámadtak egy lengyel diáklányra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik