Nagyvilág

Juscsenko fellendítené a csernobili turizmust

A csernobili idegenforgalom fellendítését sürgette Viktor Juscenko ukrán elnök szerda késő este a kijevi állami televízióban elhangzott nyilatkozatában.

Az államfő kijelentette: meggyőződése, hogy szükség van erre a lépésre, emberek millióinak ugyanis saját szemükkel kellene látniuk azt a reaktort, ahol kereken húsz évvel ezelőtt a világ mindmáig legsúlyosabb atomerőmű-szerencsétlensége történt.

A Csernobil környéki elhagyott falvak ma is megdöbbentő látványt nyújtanak. Egy harminc kilométer széles övezet még mindig zárt terület az erőmű négyes blokkja körül, ahol 1986 április 26-án, helyi idő szerint egy óra huszonhárom perckor a robbanás történt.

Néhány ukrajnai utazási iroda az elmúlt időszakban szervezett már látogatásokat a szerencsétlenség körzetébe, s értesülések szerint főként külföldi turisták mutattak hajlandóságot a részvételre.

Szerdára virradó éjjel egyébként égő gyertyákkal és vörös szegfűkkel a kezükben több százan emlékeztek meg Szlavutics városában a volt Szovjetunió területén működött csernobili erőmű katasztrófájának évfordulójáról.

A katasztrófa után épült város emlékművénél az áldozatok előtt tisztelgők között ott volt maga Viktor Juscsenko is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik