Külföld

Az EP engedélyezné az innovációk tagállami támogatását

admin
admin

2006. 04. 27. 14:08

Az unióban a kutatásfejlesztésre fordított kiadások jelentősen elmaradnak az optimális szinttől, ezért az Európai Bizottság elképzelhetőnek tartja, hogy engedélyezzék ennek állami támogatását – írja az EP Sajtószolgálata.

Az állami támogatásról szóló szabályokra vonatkozó átfogó reformcsomagot követően az Európai Bizottság az innovációs célú állami támogatásról szóló konzultációs dokumentumot nyújtott be. Ez megállapítja, hogy „az innováció szintje Európában sokszor az optimális szint alatt marad, és ennek hátterében gyakran olyan piaci kudarcok állnak, mint az externáliák, az információ terjesztésének elégtelensége, a tőkepiacok hiányosságai, munkaerő-piaci hiányosságok, a K+F elégtelen politikai koordinációja”.

A bizottság ezért bizonyos feltételek teljesülése esetén támogathatónak tartaná a kis- és közepes vállalatok (kkv) technológiai innovációja állami támogatásának engedélyezését. A parlamenti jelentés szerint „az állami támogatásnak kivételes eszköznek kell lennie, amelynek célja a hagyományos szabályozási eszközök által kezelni nem tudott egyensúlytalanságok kiigazítása”.

A képviselők úgy vélik, az innovációs állami támogatásoknak kiegészítő jellegűeknek kell lenniük a kapcsolódó egységes közösségi politikákhoz képest, és világos, mérhető hozzáadott értékkel kell rendelkezniük”.

A jelentés kiemeli, hogy a kis- és közepes vállalatok többnyire „nem hajlandók a technológiai innováció jelentős kockázatát felvállalni, annak ellenére, hogy ez nemcsak egyedi előnyöket hozhat, hanem a társadalom egészének is hasznára válhat”. Ezért a képviselők szerint „haladéktalanul állami támogatásban kell részesíteni azon támogató intézkedéseket, amelyek ösztönzik a kkv-kat és csökkentik a technológiai innovációs eljárások kockázatait”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.