Nagyvilág

Egyiptom egy beduin csoportot vádol

Az egyiptomi belügyminiszter nem külföldi terrorszervezeteket, hanem helyi beduin csoportokat vádol a terrorcselekmények elkövetésével. Valamelyest javult a magyar sérült állapota.

Letartóztatták a al-Dzsazíra irodavezetőjét

Őrizetbe vették az egyiptomi hatóságok az al-Dzsazíra hírtelevízió kairói irodavezetőjét – jelentette csütörtökön maga a pánarab televízió. A jelentés szerint a hatóságok azzal a váddal csaptak le rá, hogy – mint fogalmaztak – hamis híreket továbbított a Dahabban történt hármas robbantásról. Az egyiptomi illetékesek egyelőre semmit nem közöltek az őrizetbe vételről.

Az egyiptomi belügyminiszter, Habib al-Adeli megerősítette szerint nem külföldi terrorszervezeteket, hanem helyi beduin csoportokat vádolnak a terrorcselekmények elkövetésével. Az elmúlt napokban egyébként számos, a Sínai-félszigeten élő beduint hallgattak ki az egyiptomi hatóságok. A Sínai-félszigeten ezen a héten végrehajtott terrorcselekményekért, köztük a hétfői hármas dahabi robbantásért ugyanazokat a csoportokat terheli a felelősség, amelyek az elmúlt másfél évben Sharm-el-Sejkben és Tabában hajtottak végre mintegy 100 halálos áldozatot követelő robbantásos merényleteket.

A miniszter meggyőződésének adott hangot, hogy ugyanaz a csoport hajtott végre szerdán két öngyilkos merényletet az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén rendőrök és a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) tagjai ellen,, amely a félsziget délkeleti részén, az Akabai-öbölben fekvő Dahabban hétfőn egy hármas robbantásos merénylet során több mint húsz személy, köztük egy budapesti nő életét oltotta ki. Egyelőre egyik merényletet sem vállalta egyetlen csoport sem.

Kizárják az al-Kaidát

Az elmúlt másfél évben a Sínai-félsziget két másik pontja is robbantásos merénylet színhelye volt. A két helyszínen, Sharm-el-Sejkben és Tabában, összesen mintegy 100 ember lelte halálát. Mindkét akciót egy alig ismert sínai-félszigeti csoport vállalta.

Szakértők a dahabi merénylet kapcsán kezdettől fogva kizárták a külföldi terrorszervezetek, például az al-Kaida érintettségét, inkább elégedetlenkedő helybéli beduinokat gyanítottak a háttérben. Gyanújukat alátámasztotta, hogy a hétfő este a dahabi óváros három pontján működésbe lépő pokolgépek kezdetlegesek voltak, leginkább házi készítésű robbanószerkezeteknek tűntek.

Javult a magyar sérült állapota

Valamelyest javult a dahabi merényletben súlyos égési sérüléseket szenvedett 53 éves magyar férfi állapota – tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát szerda éjjel Csulák Péter, a kairói magyar nagykövetség első beosztottja. A diplomata elmondta, hogy a nap folyamán kétszer is meglátogatta a kairói katonai kórház égési osztályán fekvő férfit, aki – mint azt az első beosztott kiemelte – eszik, iszik, beszélget. Egyébként állandóan vele van a kairói magyar nagykövetség egyiptomi tolmácsa. A kórházban fekvő külföldi sérülteket a nap folyamán meglátogatta Hoszni Mubarak elnök felesége.

Csulák Péter hozzáfűzte: az említettek ellenére sem lehet még azt mondani, hogy a testfelületének mintegy hatvan százalékán megégett férfi állapota stabilizálódott volna. Ugyanakkor továbbra is megállapítható, hogy noha állapota súlyos, változatlanul hatalmas akaraterővel viseli a fájdalmakat. A kairói magyar diplomata az MTI-nek elmondta, hogy a nap folyamán egyiptomi és magyar orvosok telefonkonferenciát tartottak, kicserélve egymással a beteg állapotával kapcsolatos szakmai információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik