Nagyvilág

Többségben vannak a montenegrói függetlenség hívei

Csaknem 12 százalékos többségben vannak a szakadás pártolói Montenegróban egy hónappal a függetlenségi népszavazás előtt, ami elegendő többséget jelentene ahhoz, hogy a köztársaság e referendum révén különváljék Szerbiától.

A podgoricai Damar ügynökség szerdán tette közzé az április közepén készített felmérés eredményét, amely azt jelzi, hogy Montenegró függetlenségére a szavazásra jogosult polgárok 55,9 százaléka adná voksát, míg 44,1 százaléka szavazna a szerbia-montenegrói államközösség fenntartására. Pontosan egy évvel ezelőtt ugyanez az ügynökség csak 43,4-40,9 arányban adott előnyt a függetlenségpártiaknak.

Amennyiben a május 21-re kiírt népszavazáson is hasonló eredmény születne, akkor Montenegró függetlenné válna. A népszavazási törvény ugyanis előírja, hogy a szavazók legalább 55 százalékának voksa szükséges a köztársaság jogállásának megváltoztatásához. A Damar szerint a megkérdezettek negyven százaléka gazdasági megfontolásokból, 36 százaléka pedig történelmi okokból támogatná Montenegró függetlenségét.

Az államközösség fenntartása mellett kardoskodó polgárok 26,6, illetve 27 százaléka hozta fel a gazdasági, illetve történelmi érveket a közös állam megmaradása mellett. Az unionista tábor 23 százaléka biztonsági okokat jelölt meg a közös állam fenntartására, míg a szakadárok alig 4,4 százaléka indokolta döntését biztonsági megfontolásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik