Külföld

Többségben vannak a montenegrói függetlenség hívei

admin
admin

2006. 04. 26. 18:41

Csaknem 12 százalékos többségben vannak a szakadás pártolói Montenegróban egy hónappal a függetlenségi népszavazás előtt, ami elegendő többséget jelentene ahhoz, hogy a köztársaság e referendum révén különváljék Szerbiától.

A podgoricai Damar ügynökség szerdán tette közzé az április közepén készített felmérés eredményét, amely azt jelzi, hogy Montenegró függetlenségére a szavazásra jogosult polgárok 55,9 százaléka adná voksát, míg 44,1 százaléka szavazna a szerbia-montenegrói államközösség fenntartására. Pontosan egy évvel ezelőtt ugyanez az ügynökség csak 43,4-40,9 arányban adott előnyt a függetlenségpártiaknak.

Amennyiben a május 21-re kiírt népszavazáson is hasonló eredmény születne, akkor Montenegró függetlenné válna. A népszavazási törvény ugyanis előírja, hogy a szavazók legalább 55 százalékának voksa szükséges a köztársaság jogállásának megváltoztatásához. A Damar szerint a megkérdezettek negyven százaléka gazdasági megfontolásokból, 36 százaléka pedig történelmi okokból támogatná Montenegró függetlenségét.

Az államközösség fenntartása mellett kardoskodó polgárok 26,6, illetve 27 százaléka hozta fel a gazdasági, illetve történelmi érveket a közös állam megmaradása mellett. Az unionista tábor 23 százaléka biztonsági okokat jelölt meg a közös állam fenntartására, míg a szakadárok alig 4,4 százaléka indokolta döntését biztonsági megfontolásokkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.