Nagyvilág

Televíziósból lett a Fehér Ház új szóvivője

A konzervatív Fox televízió kommentátorát, Tony Snow-t szemelte ki George Bush amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház új szóvivőjének. Snow az eddigi szóvivő, Scott McClellan örökébe lép, aki múlt héten jelentette be, hogy távozik posztjáról.

A Fehér Ház új szóvivője, Tony Snow 1991-ben rövidebb ideig a jelenlegi elnök édesapjával, az idősebb George Bush-sal dolgozott együtt, az akkori elnök beszédírója volt.


Tony Snow jelenleg a Rupert Murdoch tulajdonában álló Fox televízió két műsorának házigazdája. Az 50 éves médiaszemélyiség kinevezésétől a Fehér Ház a sajtóval való, az utóbbi hónapokban igencsak megromlott kapcsolat helyreállítását várja –írja a BBC.


A korábi szóvivő, Scott McClellan távozása annak a kormányzati stratégiának a része, melynek értelmében személyi változásokkal próbálják javítani Bush elnök mélységi rekordokat döntő népszerűségi mutatóját.

A The Wall Street Journal legfrissebb felmérése szerint ugyais az amerikaiaknak csak a 35 százaléka ítéli meg kedvezően az elnök tevékenységét, ami csak egy százalékponttal jobb, mint a mélypontot jelentő tavaly novemberi 34 százalék.

Ki lesz a következő?

A személyi változásokat az elnök új fehér házi irodavezető kinevezésével kezdte: Joshua Boltent, a fehér házi költségvetési hivatal igazgatóját helyezte ebbe a tisztségbe Andrew Card helyébe. Az így megüresedő költségvetési hivatal élére kedden az elnök Rob Portmant, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalóját állította.

A kereskedelmi főtárgyaló tisztségébe Portman eddigi helyettese, Susan Schwab lépett elő. Bush elnök kedden a találgatásoknak elejét véve leszögezte, hogy a személyi változások nem fogják érinteni Donald Rumsfeld védelmi minisztert, aki a helyén marad. Washingtoni lapok tudni vélik, hogy John Snow pénzügyminiszter is hamarosan távozni fog posztjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik