Nagyvilág

Putyin beszólt az európaiaknak

Tisztességtelen versenyt vetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az európaiak szemére az orosz energiacégek piacra jutásának korlátozása miatt szerdán Tomszkban, ahol ezután kétnapos kétoldalú konzultációt kezdett Angela Merkel német kancellárral.

“Sajnos túlságosan gyakran találkozunk a tisztességtelen konkurencia módszereivel az energiapiacokon. Az energiahordozók nagy kereslete ellenére mindenféle ürüggyel igyekeznek bennünket korlátozni hol északon, hol délen, hol nyugaton” – mondta Putyin röviddel az orosz-német csúcs megkezdése előtt, arra célozva, hogy az orosz cégeknek a jövőben keleten kell keresniük új piacokat.

“Értékesítési piacokat kell keresnünk, be kell illeszkednünk a globális fejlődési folyamatokba, az ázsiai-csendes-óceáni országokra gondolok, amelyek óriási léptekkel fejlődnek és szükségük van a velünk való együttműködésre” – fűzte hozzá Putyin az ITAR-TASZSZ szerint.

Az orosz állami ellenőrzésű Gazprom monopólium a múlt héten megfenyegette az európaiakat, hogy távlatilag Ázsiába irányítja át exportját, ha korlátozzák terjeszkedési törekvését az európai elosztó hálózatokban. A Gazprom fenyegetése azt a hírt követte, amely szerint a londoni kormány a vállalategyesülési szabályozás módosítását fontolgatta, hogy megakadályozzák az orosz monopóliumot a legnagyobb brit gázellátó, a Centrica esetleges felvásárlásában. A Financial Times szerdai értesülése szerint azonban Tony Blair miniszterelnök kizárta, hogy törvénymódosítással állják útját a Gazprom törekvésének, ami nem állna összhangban az európai energiapiaci liberalizáció melletti brit elkötelezettséggel.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom cégvezetési alelnöke viszont arra mutatott rá kedden, hogy az EU-liberalizáció komoly aggodalmakat ébreszt, mert megkérdőjelezi az orosz mamut által európai partnereivel aláírt hosszú távú szerződéseket.

Médiajelentések szerint elakadt a Gazprom és az E.ON alkuja, amelynek keretében a német konszern kelet-európai üzletrészeket adna át a nyugat-szibériai Juzsno-Russzkoje gázmező kiaknázásában való részvételért. A Gazprom 50 százalék mínusz egy részvényt igényelt az E.ON által a Moltól megvett Földgázellátóban és Földgáztárolóban, de a német partner csak 40 százalékot adna belőlük – írta egy orosz lap.

Ezért Tomszkban csak a Gazprom és a Balti-tengeri gázvezeték építésére vele társult másik német cég, a BASF Wintershall közötti megállapodás aláírását várták. Sajtójelentések szerint a Wintershall 35 százalékot kap a Juzsno-Russzkoje kiaknázására létrehozott Severneftegazpromból, aminek fejében a Gazprom növelheti jelenlegi 35 százalékos részesedését közös németországi szállítócégükben, a Wingasban. Sőt, a Gazprom Európán kívüli (észak-afrikai) kitermelő üzletrészeket is kaphat a Wintershalltól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik