Nagyvilág

Kölcsönösen fenyegetőzött Irán és az ENSZ

Negyvennyolc órával a Teheránnak szabott ultimátum előtt kemény hangú fenyegetéseket intézett egymáshoz szerdára virradó éjjel Irán és az ENSZ.

Ali Laridzsáni nukleáris ügyekben megbízott teheráni főtárgyaló azt üzente az ENSZ-nek, hogy országa egyszerűen elrejti atomprogramját, amennyiben a Nyugat kemény intézkedéseket, netán szankciókat foganatosít ellene. Amennyiben a Nyugat az erő nyelvét alkalmazza, nem számíthat arra, hogy biztosítjuk a nukleáris tevékenység átláthatóságát – jelentette ki az iráni főtárgyaló, aki erre az esetre még azt is kilátásba helyezte, hogy országa beszüntet mindenfajta együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ultimátuma szerint Teheránnak péntekig fel kell hagynia az urándúsítással.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete helyi idő szerint kedd este ugyanakkor felelőtlenséggel vádolta Iránt azt követően, hogy Teherán kilátásba helyezte atomtechnológiájának más országok számára történő továbbadását.

Továbbadnák az atomot

New York-i nyilatkozatában John Bolton nagykövet Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ezzel kapcsolatos – állítólagos – kijelentésére hivatkozott. Szudáni lapjelentések szerint ugyanis a Szudánban tartózkodó Hamenei vendéglátói előtt azt hangoztatta, hogy Teherán kész megosztani nukleáris technológiáját más országokkal.

Bolton szerint ez a kijelentés is Irán felelőtlen magatartásáról tanúskodik. Ez a magatartás pedig az atomtechnológia, végső soron pedig az atomfegyver elterjedéséhez vezethet – fogalmazott a nagykövet, aki mindebből ismételten arra következtetett, hogy Teherán fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra. Ezt pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyhatja figyelmen kívül – tette hozzá az amerikai diplomata. Bolton szerint a BT állandó tagjai még a héten összeülnek, hogy a további lépésekről tárgyaljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik