Nagyvilág

Gorbacsov: Csernobil volt a peresztrojka igazi oka

A csernobili katasztrófával kapcsolatban a szovjet politikai vezetés semmit nem titkolt el a közvélemény elől, és ettől az időponttól datálható az a sajtószabadság, amely nyilvánvalóvá tette, hogy a rendszer nem működőképes – állítja Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió egykori elnöke a Le Figaro című francia napilapban.

„Talán a csernobili katasztrófa volt a Szovjetunió öt évvel későbbi összeomlásának, de még inkább az általam bevezetett peresztrojka igazi oka. Csernobil történelmi fordulópont” – írja Gorbacsov. A volt szovjet főtitkár visszaemlékezése szerint a csernobili erőműben történt robbanás után közvetlenül – 1986. április 26-án – összeült a központi bizottság megvitatni a teendőket. Kijelöltek egy kormánybizottságot a szükséges intézkedések bevezetésére, valamint a Tudományos Akadémia is küldött egy tudósokból álló csoportot a helyszínre. A Politbürónak nem állt rendelkezésére minden információ, de a tagok azonnal megegyeztek, hogy amint valami tudomásukra jut, azonnal nyilvánosságra hozzák a Szovjetunióban akkor már elindított glasznoszty szellemében.

Nem igaz az a vád, hogy letiltották, meghamisították vagy visszatartották volna a híreket. Ennek bizonyítéka, hogy a kormánybizottság tagjai a lakossághoz hasonlóan minden különösebb étkezési vagy légzési elővigyázatosság nélkül töltötték az éjszakát az atomerőmű közelében, mert nem ismerték az igazságot a katasztrófa méretéről – hangsúlyozza Gorbacsov.

A világ svéd tudósoktól szerzett tudomást a balesetről, ezért úgy tűnt, hogy a Szovjetunió rejtegetni akarná, hogy mi történt. Gorbacsov szerint a szovjet vezetésnek 36 órán át semmilyen pontosabb információja nem volt, és csak napokkal később tudta meg, hogy nem egy egyszerű baleset történt, hanem valódi katasztrófa, azaz hogy az atomerőmű négyes reaktora felrobbant. Amikor a Pravdában április 28-án először jelent meg a hír, a helyzet még zavaros volt Gorbacsov szerint, de már elkezdődött a lakosság evakuálása, a Dnyeper folyó biztosítása Kijev lakosságának megvédésére, az erőmű leállítása, és a négyes reaktort befedő betonszarkofág építése.

A csernobili katasztrófa olyan lehetőséget teremtett a sajtószabadságra a Szovjetunióban, amely nyilvánvalóvá tette, hogy a rendszer korábbi állapotában nem működhet tovább – állítja a volt szovjet főtitkár. Nem a csernobili intézkedések költsége miatt hagyott fel a Szovjetunió a fegyverkezéssel, hiszen arra Gorbacsov – saját állítása szerint – már azt megelőzően javaslatokat tett, de a robbanás a szovjet vezető előtt nyilvánvalóvá tette a nukleáris energia következményeit, még akkor is, ha nem hadi célokra használják – írta Gorbacsov a Le Figaróban.

Címkék: külföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

ISTANBUL, TURKEY - SEPTEMBER 15: (TURKEY OUT) Turkish riot police stand guarded as migrants and refugees protest their wait at Istanbul's Esenler Bus Terminal for buses to the Turkish-Greece border as authorities withholds tickets to Turkish border towns on September 15, 2015 in Istanbul. Since the beginning of 2015 the number of migrants using the so-called 'Balkans route' has exploded with migrants arriving in Greece from Turkey and then travelling on through Macedonia and Serbia before entering the EU via Hungary. The number of people leaving their homes in war torn countries such as Syria, marks the largest migration of people since World War II. (Photo by Ahmet Sik/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.