Külföld

Bin Laden után Zarkávi is üzent

admin
admin

2006. 04. 26. 07:29

Egy iszlám internetes oldalon először jelent meg Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista, az iraki al-Kaida vezetője.

Amennyiben valóban Zarkávit mutatják a felvételek, ez az első eset, hogy láthatóvá válik a nyilvánosság előtt az a terrorista, akit az Irakot megszálló amerikai hadsereg három éve köröz, és akit “az első számú közellenségnek” tekintenek. Eddig ugyanis csak hangfelvételeken jelentkezett, bár fotóit megszerezték az amerikaiak és széles körben terjesztették azokat. Az iszlám honlap, amely a “mudzsahedek konzultatív tanácsa információs bizottsága” web-oldalaként jelentkezett, a “néphez szóló közleményként” harangozta be “a mezopotámiai al-Kaida szervezet emírjének” videóját.

A felvételen Zarkávi azzal vádolta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy “keresztes háborút vívnak az iszlám ellen”, de figyelmeztetett: az iszlám szent harcosok keményen kitartanak. Kijelentette: az új iraki kormány megalakítása csupán egy kísérlet arra, hogy segítsék megoldani az Egyesült Államok iraki dilemmáját.

Nyugat ellen uszított

A filmen a szakállas-bajuszos Zarkávi fekete ruhát és fekete kendőt visel, nyakában töltényhevederek lógnak, tőle jobbra pedig egy automata puska lóg a falon. Mögötte az iraki al-Kaida zászlaja tölti be a hátteret. Egy másik jelenetben a földön ül, három másik férfival, akik fekete álarcot viselnek. A felvétel hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni, de ugyanazon a web-oldalon jelent meg, ahol általában Zarkávi csoportjának üzeneteit tették közé.

A Zarkávit bemutató videó két nappal azután került fel a világhálóra, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője ismét a Nyugat elleni háborúra szólított fel, és egy nappal azután, hogy 24 halálos áldozatot követelő merénylet-sorozatot követtek el az egyiptomi Dahabban turista-központok ellen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.