Nagyvilág

Letartóztatások az egyiptomi merénylettel kapcsolatban

Az egyiptomi rendőrség őrizetbe vett és kihallgatott nyolc személyt kedden a Dahab üdülőhelyen végrehajtott előző esti robbantásokkal kapcsolatban - közölték biztonsági források.

Egy korábbi jelentés szerint tíz egyiptomi állampolgárságú gyanúsított őrizetbe vételéről számolt be. Az őrizetesekről részletek nem láttak napvilágot, egyelőre azt sem lehet tudni, hogy kapcsolatban állnak-e valamilyen szervezettel. A hétfő esti dahabi hármas merényletet egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta.

Egy névtelenséget kérő biztonsági illetékes szerint az akciókban legalább két öngyilkos merénylő is részt vett, a hatóságok egyelőre fenntartják a három távirányítású robbanószerkezetről szóló verziót. Anasz el-Fiki egyiptomi tájékoztatási miniszter azonban óvatosabban fogalmazott: „Találtunk egy azonosítatlan holttestet, és nem tudjuk még, hogy öngyilkos merényletek történtek-e.”

A keddi egyiptomi sajtó összefüggést vélt felfedezni a 2004. októberi, 34 halálos áldozattal járó tabai és a 2005. júliusi sarm-es-sejki, 70 halottat követelő terrorakció, valamint a dahabi merényletek között. A két korábbi merénylettel az at-Tauhíd val-Dzsihád iszlám szélsőséges szervezetet gyanúsítja az egyiptomi igazságszolgáltatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik