Nagyvilág

Új kormányfő Nepálban

Az ellenzékiek véget vetnek a több mint két hete tartó tűntetéseknek, a maoista lázadók ugyanakkor még nem fújták le az ellenállást. A király trónfosztásával e két csoport vezetőinek megegyezésén múlik az ország békéje.

A nepáli ellenzéki szövetség felhagy több hete tartó demokráciapárti tüntetéseivel és készek arra, hogy megállapodást kössenek a maoista lázadókkal. A gyors megegyezést ugyanakkor hátráltatja, hogy utóbbiak elutasítják a múlt héten trónfosztott király hétfői bejelentését, mely a királyság 2002-ben feloszlatott képviselőházának újbóli összehívására vonatkozik. A gerillák szerint az uralkodó beszédében nem tett ígéretet arra, hogy eleget tesz a több hete tartó tüntetéseken hangoztatott követeléseknek. A lázadók vezetője, Pracsanda hozzátette, hogy blokád alá helyezik a fővárost. Felszólította a lakosokat, hogy folytassák a tüntetéseket, amíg meg nem alakul egy alkotmányozó nemzetgyűlés, amely új alaptörvényt hoz létre. A tömörülés fegyveres ellenállása több mint tíz éve okoz halálos áldozatokkal járó belharcokat a Kína és India közt geopolitikailag kulcsfontosságú területen fekvő országban. A fegyveres konfliktusokban a BBC beszámolója szerint 13 ezren veszették életüket az elmúlt évtizedben.

A nepáli ellenzék tavaly novemberben kötött már egy magállapodást a maoistákkal melyben közös célként deklarálták az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, és egy új alkotmány megfogalmazását, amely automatikusan véget vet az abszolút monarchiának. A maoistákkal ismét egyezséget kereső és tűzszünetre törekvő hétpárti ellenzéki szövetség szintén megtartja a keddre meghirdetett mozdulást, amely azonban egyfajta ünnepi gyűléssé alakul a szervezők szerint.

Ezzel párhuzamosan ellenzéki pártvezetők bejelentették, hogy Giridzsa Praszad Koirala volt kormányfőt, a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Nepáli Kongresszus Pártnak a vezetőjét jelölik kedden a miniszterelnöki tisztségre. Mint Madhav Kunar Nepal, a nepáli Kommunista Párt (Egyesült Marxista-Kommunista Párt) vezetője elmondta, Koiralát a szövetség mind a hét tagpártjának egyetértésével javasolják kinevezésre a királynak.

Politika az utcán

A himalájai királyságban két hete zajlanak összecsapásokba torkolló, az uralkodó távozását követelő tiltakozó megmozdulások. A demonstrálók és a rendőrség összecsapásai eddig több mint egy tucat halálos áldozatot követeltek. Múlt pénteken – figyelmen kívül hagyva a hatóságok által elrendelt kijárási tilalmat – több mint százezren tüntettek a főváros, Katmandu peremvárosi kerületeiben. Gianendra nepáli uralkodó ezen a napon jelentette be, hogy átadja a hatalmat a pártoknak, teljesítve ezzel a hetek óta zajló tüntetéseket szervező, hét pártból álló ellenzéki szövetség legfőbb követeléseit.

A BBC beszámolója szerint a nepáliak, különösen a fővárosban kitörő lelkesedéssel fogadták a király trónfosztását és a Katmanduban sokan az utcán ünnepelték a demokrácia győzelmét. Az uralkodó lemondása után a maoista lázadók és az ellenzéki szövetség megállapodásán múlik az ország békéje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik