Nagyvilág

Irán átadná nukleáris technológiáját szomszédainak

Irán hajlandó nukleáris technológiáját megosztani a környező országokkal - jelentette be Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. Az amerikai külügyminiszter aggodalmának adott hangot a bejelentés kapcsán.

„Irán nukleáris technológiával kapcsolatos ismeretei jó példái az ország széles körű tudományos képességeinek. Az Iráni Iszlám Köztársaság készen áll arra, hogy átadja tudományos tapasztalatait, ismereteit és technológiáját” – közölte az ajatolláh az iránban tartózkodó Omar el-Besir szudáni államfővel. A szudáni elnök gratulált a perzsa állam urándúsító programjának eredményeihez, a tudományos vívmányt pedig „az iszlám világ nagy sikerének” minősítette. El-Besir az első külföldi államfő, aki látogatást tett Iránban azóta, hogy április 11-én Teherán bejelentette: 164 centrifuga segítségével első ízben sikerült dúsított uránt előállítania.

El-Besir államfő az előző hónapban jelentette be, hogy országa növekvő villamosenergia-szükségletének fedezésére hosszú távon nem lesznek elegendők Szudán saját energiaforrásai, így a kormány a villamos energia előállításához szükséges nukleáris program létrehozását fontolgatja. Az afrikai ország államfője arról azonban nem beszélt, milyen forrásokból lenne képes fedezni Szudán egy nukleáris program költségeit.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Washington nyugtalanságát fejezte amiatt, hogy Irán meg kívánja osztani más országokkal a nukleáris technológiát. „Aggodalmunkat kell kifejeznünk, amikor olyan teheráni nyilatkozatokat hallunk, hogy Irán nem csupán rendelkezik nukleáris technológiával, de a technológiát és a szakértelmet meg is kívánja osztani másokkal” – közölte a Törökországban tartózkodó Rice ankarai sajtóértekezletén.


Izrael műholdról figyeli Iránt


Izrael az iráni nukleáris programot kémlelő műholdat bocsát fel kedden Szibériából – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli napilap. Az Eros B műhold a 2000 decemberében felbocsátott társával együtt a rendszeresen arab területek fölött átrepülő Ofek 5 izraeli kémműhold tevékenységét segíti majd elő – írta a napilap, amely szerint Izrael egy további műhold fellövését is tervezi. Ez utóbbi szélsőséges időjárási körülmények között és sötétben is képes lesz a kijelölt objektumok megfigyelésére.


Elődjéhez hasonlóan az Eros B-t is az orosz Távol-Keletről bocsátják fel, orosz rakétatechnika segítségével. A műhold közel 500 kilométeres magasságban kering majd, és majd minden 95. percben körberepüli a földet. A 350 kilogrammos Eros B az izraeli űrkutatás által kifejlesztett, kicsi és könnyű műholdak közé tarozik. Az Eros B műhold akár 70 centiméteres tárgyakat is képes észlelni és megfigyelni a világűrből. Ez a felbontás lehetővé teszi Izrael számára, hogy információkat szerezzen az iráni nukleáris programról és a zsidó államot is elérni képes, nagy hatótávolságú rakétákról – erősítette meg a védelmi minisztérium névtelenséget kérő illetékese. „A műhold igen nagy felbontású képeket készít és az (állami) Israel Aircraft Industries cég nagy tapasztalattal rendelkezik a kapott információk feldolgozásában” – tette hozzá az illetékes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik