Nagyvilág

Legalább 30 halott az egyiptomi robbantásokban

Legkevesebb 30 halottja és több mint száz sebesültje van az Akabai-öbölben fekvő Dahab üdülőhelyen hétfő este elkövetett három robbantásnak - közölte a sínai-félszigeti mentőszolgálatok egyik illetékese. A dahabi Lighthouse búvárközpont 47 magyar vendége biztonságban van. A dél-sínai tartományi mentőegységek vezetője arról számolt be, hogy legalább 160-an megsebesültek, és közülük többen válságos állapotban vannak.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió azt jelentette, hogy a robbantások három célpontja egy szálloda, egy étterem és egy bevásárlóközpont volt. Szemtanúk elmondása szerint a robbantásokat a város bazár-negyedében hajtották végre helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor. Egyiptomban jelenleg tartják az ötnapos kopt húsvétot, a turistaszezon is a csúcspontjára hágott, a szállodák gyakorlatilag tele vannak európai, izraeli és helyi turistákkal.

Az egyiptomi belügyminisztérium közleménye szerint a halottak között négy külföldi állampolgár van. Tóth Imre, a dahabi Lighthouse búvárközpont magyar ügyvezetője az MTI-vel telefonon közölte, hogy mind a 47 magyar vendégük biztonságban van, nem érintette őket a dahabi bazárban elkövetett hármas robbantás. A búvárklubban összesen száz vendég tartózkodik, a külföldiek többsége szintén sértetlenül tért vissza este a létesítménybe, néhányról azonban a hívás időpontjáig (közép-európai nyári idő szerint 20:50 óráig) nem volt információja a klub vezetőségének.
Tóth Imre szemtanúkra és a helyi tv-adókra hivatkozva elmondta: a dahabi bazárban végrehajtott robbanások sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sarm es-Sejkben elkövetett robbantások. Erre enged következtetni az a körülmény is, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán.

A kairói magyar nagykövetség ügyeletese elmondta a távirati irodának, hogy ez egy kisebb, csendes üdülőhely, nem olyan felkapott és zsúfolt, mint Sarm es-Sejk. A helyzet egyelőre zavaros, a várost körbezárták a biztonságiak, és nem engednek ki senkit. Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sarm-es-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sarm-es-Sejk között fekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik