Nagyvilág

Kitelepítések Romániában is

Gátszakadás miatt 130 családnak el kellett elhagynia otthonát vasárnapra virradóra a romániai Kostanca megyében lévő Oltina faluban, eközben az ország déli részén fekvő Dolj megyében nem romlott a helyzet, de a kitelepítetteknek még várniuk kell a hazatérésre.

Konstanca Románia délkeleti – Bulgáriával határos – megyéje, a Fekete-tenger partjához közel. Az ottani – Calarasi és Fetesti közötti Oltina falunál nyolcvan méteres rés keletkezett a védgáton, ezért vált sürgőssé a közeli halgazdaságok mentén lakó 130 család azonnali kiköltöztetése. Itt egy-két napon belül víz alá kerülnek a házak. A folyam óriási hozamát ebben a délkeleti országrészben szombaton vízeltereléssel csökkentették.

A déli Dolj megyében stabilizálódni látszik a helyzet, bár az evakuáltaknak még várniuk kell, hogy visszatérhessenek házaikba. A hétvégén még mindig több ezer ember, köztük sok csendőr és rendőr vállvetve dolgozott a gát megerősítésén, helikoptereket és harci járműveket is bevetettek e célra. Bechetnél és Bistretnél – ahol az elmúlt napokban rendkívüli vészhelyzet alakult ki -, úgy tűnik, elmúlt a közvetlen veszély. A teljesen eláradt Rast falu lakói azonban az ortodox húsvétot katonai sátrakból felállított táborban töltik.

A hivatalos hétvégi árvízi összesítő adatokból kiderült, hogy tizenkét román megyét érintett eddig az árvíz, 5500 ember volt kénytelen elhagynia lakhelyét, 147 település van veszélyben, 848 ház került víz alá, 221 ház összeomlott, 120 épület pedig bármelyik pillanatban ugyanerre a sorsra juthat. Összesen mintegy 21 ezer hektár mezőgazdasági területet árasztottak el “irányítottan”, több mint 500 kilométernyi autóutat öntött el az áradás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik