Nagyvilág

Irán továbbra is hajthatatlan

Az iráni urándúsítás visszafordíthatatlan folyamat – közölte vasárnap Hamid Reza-Asszefi teheráni külügyi szóvivő, kevesebb mint egy héttel azelőtt, hogy lejárna az urándúsítási tevékenység leállítására az ENSZ által Teheránnak megszabott határidő.

Kutatási tevékenységünk visszafordíthatatlan – közölte szokásos heti sajtóértekezletén a szóvivő, utalva Teherán április 11-i bejelentésére, mely szerint Irán sikeresen urándúsítást hajtott végre.

A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Irán eddig sohasem használt P2-es centrifugát, amely lehetővé tenné a gyorsabb urándúsítást. P1-es centrifugát használtunk, és erről tájékoztattuk a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) – mondta Reza-Asszefi.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a NAÜ kérésére április 28-ig adott időt Iránnak arra, hogy leállítsa az urándúsítással kapcsolatos tevékenységét. Irán azt állítja, hogy nukleáris programja tisztán polgári, energiagyártási célokat szolgál. A nyugati országok viszont attól tartanak, hogy az energiagyártás örve alatt Teherán atomfegyver előállítására készül.

A Nyugat aggodalma fokozódott, miután Mahmúd Ahmadinezsád irán elnök április 13-án úgy nyilatkozott, hogy az urándúsításhoz eddig használt 164 centrifuga, amellyel 3,5 százalékos dúsítást hajtottak végre, a P1 típushoz tartozott, de a következő lépés a P2 lesz, amelynek hatékonysága ennek négyszerese. Mint mondta, ezzel kapcsolatban egyelőre kutatások folynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik