Külföld

Bírják egyelőre a vajdasági gátak

admin
admin

2006. 04. 23. 18:23

Rácáfolva az aggodalmakra bírják egyelőre a Tisza nyomását a gátak a folyó vajdasági szakaszán, de mivel hosszan tartó apadásra kell számítani, továbbra is rendkívüli éberséget igényelnek a felázott töltések a folyó dunai torkolatánál.

A vajdasági vízgazdálkodási vállalat vasárnap arról tájékoztatott, hogy a Vajdaságban minden tiszai védvonalon stabil a helyzet, de a zsablyai (Zabalj) hídtól a dunai torkolatig tartó, száz éve épült és minden tekintetben elöregedett 22 kilométeres védvonal állandó megfigyelést igényel. A hosszan – lassan harmadik hete – tartó áradás miatt ezen a szakaszon napról napra romlik a gátak állaga, több száz buzgár keletkezett, amelyek közül egyesek igen veszélyesek lehetnek.

Tisza egész vajdasági szakaszán rekordszinten van a vízmagasság, de az elmúlt napban mindenütt két-három centit apadt a folyó szintje, mivel a napok óta tartó dunai apadás felveszi a többletvizet. A rekordmagasságú vízállás azonban várhatón két hétig is eltart, ezért az árvízi jelenség megszaporodása várható a folyam alsó, kritikus szakaszán. Ezeken a helyeken a rendőrség is “járőrözik” a gátaknál, a hadsereg pedig hozzájárulását adja a védekezéshez.

Pálinkás József, a magyarkanizsai válságstáb vezetője közölte vasárnap az MTI-vel, hogy a térségben, a bácskai oldalon jó állapotban vannak a gátak. Emlékeztetett arra, hogy a torkolati szakasszal ellentétben Észak-Vajdaságban az 1970-es pusztító árvíz után felújították a gátakat. Itt a kritikusabb szakaszokon sem valószínű gátszakadás – vélte Pálinkás József, aki szerint a Tisza bánáti oldalán valamivel rosszabb a helyzet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.