Külföld

Alkalmatlan Bulgária az EU-csatlakozásra?

admin
admin

2006. 04. 23. 15:05

A brüsszeli EU-bizottság illetékes tanácsadói szerint olyan mértéket ölt Bulgáriában a korrupció és a szervezett bűnözés, hogy az ország jövőre esedékes EU-csatlakozását el kellene halasztani – írta a The Sunday Telegraph.

A legnagyobb brit konzervatív vasárnapi lap szerint az a két magas rangú szakértő, akiket a bolgár rendőrségi és igazságszolgáltatási rendszer felmérésére kértek fel, arra a következtetésre jutott, hogy Bulgária alkalmatlan az EU-tagságra.

Az uniós bizottság májusban teszi közzé jelentését Bulgária és a vele egy időben, jövő januárban csatlakozni szándékozó Románia felkészültségéről.

Klaus Jansen, a német bűnügyi vizsgálók szövetségének elnöke, a jogi-rendészeti téma egyik felkért jelentéstevője azonban a The Sunday Telegraphnak már most felfedte: erős a gyanúja, hogy a magas rangú bolgár hivatalnokok és a szervezett bűnözés közötti kapcsolatokról szóló állítások “nagy valószínűséggel igazak”.

Zűrös maffiakapcsolatok

Jansen egyenes utalást tett arra, hogy bolgár illetékesek titkos információkat adnak ki a helyi maffiának, mondván: ha Bulgária belép az EU-ba, az uniós intézményekkel folytatott kölcsönös együttműködés “meglehetősen nehéz ügy lesz”, mivel fennáll a veszélye, hogy bizalmas értesülések szivárognak ki szervezett bűnözői csoportoknak. Jansen szerint ugyanakkor tőle alapvető fontosságú információkat tagadtak meg a bolgár hatóságok, “az ügyek elkendőzése végett”. A rendőri munka színvonala pedig “sehol nincs” az EU-szabványokhoz képest

A The Sunday Telegraph szerint a két jelentéstevő várhatóan azt is közli a brüsszeli bizottsággal, hogy a csatlakozási felkészülés segítésére átutalt uniós segélyek máris a maffia zsebében kötnek ki.

A jogi-rendészeti téma másik felkért szakértője, Sussete Schuster, a kölni felsőbíróság bírája szerint a nyílt utcán, fényes nappal, megrendelésre elkövetett gyilkosságok statisztikája “rettenetes”, ám ezekben az ügyekben igen kevés vádemelés, és még kevesebb ítélet születik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.