Nagyvilág

Aknatámadás Bagdadban – hét halott

Legkevesebb hét iraki polgári személy meghalt és nyolc megsebesült vasárnap reggel egy aknatámadás következtében Bagdad központjában, a rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védett zöld zónában, közel a védelmi minisztériumhoz.

Közép-európai idő szerint hat óra tájban sok iraki várt arra, hogy beléphessen a zöld zónába. Néhányan közülük már átjutottak több ellenőrző ponton, amikor három aknagránát az övezet határán belül felrobbant – közölte a rendőrség. A zöld zónán belül, a Tigris folyó partján található az iraki parlament, ott van a védelmi minisztérium és az amerikai és a brit nagykövetség épülete is.

Aknagránátok robbantak ugyanabban az időben a folyó túlpartján, közel az iraki belügyminisztériumhoz és egy stadionhoz. A rendőrség vizsgálja, hogy a robbanássorozat okozott-e kárt, követelt-e emberéletet.

A rendőrség a főváros szunniták lakta Adhamíja negyedében rátalált hat kivégzett fiatalember holttestére, egy út mentén. A negyedben heves harcok dúltak a héten szunniták és síiták között. A februárban fellángolt szektariánus ellenségeskedésben eddig összesen több száz embert végeztek ki.

Az iraki parlament szombaton választotta meg az államfőt, két helyettesét, a parlamenti elnököt és a két alelnököt. Az újraválasztott Dzsalal Talabani államfő Dzsavád al-Málikit kérte fel kormányalakításra, akinek 30 napja van arra, hogy a három fő iraki népcsoport, a síiták, szunniták és kurdok pártjainak támogatásával nemzeti egységkormányt hozzon létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik