Külföld

Dzsavád al-Máliki Irak miniszterelnöke

admin
admin

2006. 04. 22. 19:30

Kormányalakítási megbízást kapott szombaton Irakban síita politikus, miután a pártok már korábban megegyeztek személyében.

A parlament délutáni ülésén újabb hivatali időszakra megválasztották a kurd Dzsalal Talabani eddigi államfőt, és egy síita és egy szunnita felekezethez tartozó helyettest adtak mellé. Talabani ezután kérte fel Málikit a nemzeti egységkormány megalakítására. Az iraki alkotmány értelmében harminc napja van erre. Málikit a legerősebb politikai tömörülés, a síita Egyesült Iraki Szövetség jelölte a posztra – a politikus ennek egyik tagpártjának, az Iszlám Dava pártnak a helyettes vezetője.

A megbízatás elfogadásakor mondott beszédében elsőként a fegyveres milíciákkal foglalkozott, s hangsúlyozta, hogy ezeknek bele kell olvadniuk a kormány fegyveres erőibe. E fegyveresek a pártokhoz és etnikai csoportokhoz kötődnek, ezért feloszlatásuk nehéz feladatnak számít, amelyet az ideiglenes kormánynak nem is sikerült megoldani. A fegyvereknek a kormány kezében kell lenniük – jelentette ki.

Dzsavád al-Máliki óriási feladatokkal néz majd szembe a nemzeti egységkormány vezetőjeként: le kell szerelnie a fegyveres lázadást, enyhíteni a polgárháborúval fenyegető vallási ellentéteket és meg kell mentenie a gazdaságot. Korábbi nyilatkozataiban egy családnak minősítette az irakiakat, és kiállt az ország területi egysége mellett. Olyan családot alkotunk, amelynek nem felekezeti vagy etnikai a háttere – mondta, igyekezvén cáfolni azt a véleményt, hogy szektáriánus politikus. A parlament, amely csak most másodszor ült össze a december 15-i választások óta, az államfőn kívül megválasztotta saját elnökét is egy szunnita politikus személyében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.