Nagyvilág

Bush: az utolsó pillanatban döntöttek az iraki háborúról

Az amerikai elnök szerint csak a háború kezdete előtti napokban született meg a végső döntés az iraki katonai beavatkozásról.

George Bush a The Daily Telegraph című brit konzervatív napilapnak adott – az újság szombati kiadásában közölt – interjúban egyértelműen cáfolta azokat a Nagy-Britanniában gyakran ismétlődő értesüléseket, amelyek szerint a döntés az iraki háborúról már csaknem egy évvel korábban, Tony Blair brit kormányfő amerikai látogatásán megszületett.

A brit sajtóban rendre visszatérő értesülések szerint Bush és Blair már 2002 áprilisában döntött a fegyveres beavatkozásról, amikor a brit miniszterelnök Bush texasi birtokán vendégeskedett. Az amerikai elnök a legnagyobb brit konzervatív lapnak azonban azt mondta, hogy ez nem felel meg a valóságnak.

Bush kijelentette: a végleges döntést a Szaddám Huszein volt iraki elnöknek adott – a katonai akció kezdete előtt 48 órával meghirdetett – ultimátum után hozta meg, amikor világossá vált, hogy Huszein nem tesz eleget a távozására vonatkozó felszólításnak. Hozzátette: az Egyesült Államok az iraki helyzet diplomáciai megoldására törekedett. Annak érdekében azonban, hogy a diplomácia működjön, következményekkel kell járnia annak, ha mégsem működik – fogalmazott az amerikai elnök.

Bush elmondta: annak idején Blair beszélte rá, hogy törekedjenek a második biztonsági tanácsi határozat elfogadtatására. Az amerikai elnök felfedte azt is: amikor a határozat elfogadtatásának kísérlete kudarcba fulladt, és a kormányzó brit Munkáspárt alsóházi frakciójának jelentős része fellázadt a háborús részvétel ellen, ő egy telefonbeszélgetés során felajánlotta a brit miniszterelnöknek, hogy inkább vonuljon ki a koalícióból, mintsem elveszítse kormányát. Blair azonban azt válaszolta, hogy “maradok, még ha ez a kormányomba kerül is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik