Nagyvilág

Izrael a Gázai övezet ismételt megszállásával fenyeget

A hadsereg felkészült a Gázai övezet egyes részeinek esetleges újbóli megszállására, és az egész palesztin kormány célponttá válhat azután, hogy a Hamasz-kormány egy körözött szélsőségest nevezett ki az új biztonsági erő élére –közölték izraeli katonai források.

A gázai övezet ismételt megszállásával való fenyegetések jelzik, hogy Izrael egyre türelmetlenebb a radikális párttal szemben, amely továbbra sem akar lemondani az erőszak alkalmazásáról, sőt védelmébe veszi a terrormerényleteket, és továbbra sem ismeri el Izrael létét.

Elképzelhető, hogy az izraeli hadsereg hosszabb-rövidebb időre újra megszállja a palesztin ellenőrzés alatt álló Gázai övezet egyes részeit, ha sűrűsödnek a palesztin fegyveresek Izrael elleni támadásai – jelentette ki Joav Galant vezérőrnagy, a dél-izraeli erők fél évvel ezelőtt kinevezett parancsnoka a Jediót Ahronót és a Maariv című napilapokban pénteken megjelent interjújában.

Attól kezdődően, hogy a radikális Hamasz március végén megalakította az új palesztin kormányt, az izraeli hadsereg a korábbiaknál is agresszívebb hadműveleteket indított azon palesztin fegyveresek ellen, akik rakétákat lőnek ki az övezetből izraeli területre. “Ha e rakétatámadások sűrűsödnek, akkor hosszabb-rövidebb időre be kell hatolnunk a Gázai övezetbe” – szögezte le. Elmondta, hogy a hadsereg már most is hajt végre bizonyos műveleteket az övezeten belül, de ezekről többet nem árult el. A Háárec című napilap által idézett katonai parancsnokok szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a közeljövőben megindítanak egy ilyen hadműveletet, mert az rontaná Izrael nemzetközi támogatottságát.

“Végzetes hiba”

A hadsereg szerint a Hamasz január 25-i választási gőzelme óta palesztin fegyveresek mintegy 300 rakétát lőttek ki Izraelre, míg a megelőző öt hónapban összesen 100-at. E házi készítésű rakéták viszonylag kevés áldozatot követelnek, de annál nagyobb pánikot okoznak. Az izraeli megtorló támadásokban április eleje óta 20 palesztin halt meg.

Galant tábornok szavaira reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnök a török állami hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a Gázai övezet újbóli megszállása “végzetes hiba” volna.

Abbász befolyását csökkentenék

Növelte az izraeli-palesztin feszültséget a palesztin belügyminisztériumnak az a csütörtöki bejelentése is, hogy új biztonsági erőt hoz létre a különböző milíciákból. A belügyminiszter irányítása alatt működő különleges fegyveres alakulat élére az izraeli hatóságok által körözött Dzsamal Abu Szamhadanát nevezték ki.

Megfigyelők szerint az új biztonsági erő létrehozásával a szélsőséges Hamasz vezette kormány célja megakadályozni, hogy az államfő, Abbász ellenőrzése alá kerüljenek a milíciák. A palesztin biztonsági erőkben a mérsékelt Abbász vezette Fatah mozgalom befolyása érvényesül.


Célzott likvidálással fenyegetnek

Több izraeli vezető is “célzott csapással”, vagyis likvidálással fenyegette meg pénteken az újonnan kinevezett tisztségviselőt. “Dzsamal Abu Szamhadana neve továbbra is szerepel az izraeli hatóságok által terrortevékenység gyanújával körözött személyek listáján, és ezen nem változtat az a tény, hogy kinevezték őt az új palesztin fegyveres testület parancsnokává” – mondta Danni Jatom munkapárti törvényhozó, a Moszad hírszerző ügynökség volt vezetője az izraeli hadsereg rádiójában.

Szavai szerint ugyanez vonatkozik a Hamasz-kormány egyes minisztereire is. “Senki sem élvez mentességet, akinek része volt terrorcselekményekben, még akkor sem, ha miniszteri posztot visel” – mondta, de nem nevezte meg azokat a palesztin minisztereket, akikre csapást akar mérni az izraeli hadsereg. Zeév Boim építés- és lakásügyi miniszter (volt védelmi miniszter-helyettes) szerint Szamhadana “hírhedt terrorista és orgyilkos”, akinek fontos állami kinevezése sem biztosíthat mentességet. “Előbb-utóbb elkapjuk” – jelentette ki az izraeli közszolgálati rádióban.

Az izraeli fenyegetésekre reagálva a 45 éves Szamhadana pénteken kijelentette, hogy nem fél “a cionista államalakulattól”. Mint mondta, a palesztin nép minden lehetséges eszközzel megvédi “ellenállóit és fiait”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik