Nagyvilág

Irán hajlandó feltárni nukleáris dossziéját

Irán hajlandó teljesen együttműködni a
NAÜ-vel – jelentette ki pénteken a nemzetközi szervezethez delegált iráni főképviselő. Oroszország megerősítette, hogy még korai szankciókról beszélni Iránnal szemben, hiszen komoly esély van az atomvita diplomáciai megoldására.

„Készek vagyunk feltárni nukleáris dossziénk minden homályos részletét” – jelentette ki Ali-Aszghar Szoltanijeh egy moszkvai energiabiztonsági konferencián. Hozzátette, hogy az iráni vezetés kész lehetővé tenni a NAÜ általi ellenőrzéseket az ország atomlétesítményeiben.

Moszkva még bízik a diplomáciai rendezésében

„Korai szankciókról beszélni, mert előbb elemezni kell a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Mohammed el-Baradei jelentését, amelyet e hónap végén tesznek közzé” – hangsúlyozta Szergej Kiszljak orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax szerint.

„Szankciókról csak azután lehet majd beszélni, ha olyan tények kerülnek napvilágra, amelyek bizonyítják, hogy Irán nem kizárólag békés célú nukleáris tevékenységgel foglalkozik” – mutatott rá Mihail Kaminyin, a moszkvai külügyminisztérium szóvivője az ITAR-TASZSZ szerint.

Rakétákat szállítanak

Nyikolaj Szpasszkij, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárhelyettese elutasította azt az amerikai követelést is, hogy Oroszország állítsa le a dél-iráni atomerőmű építését. Egyben megerősítette, hogy Oroszország leszállítja a Tor-M1 légvédelmi rakétákat Iránnak. „Jelenleg nem áll fenn olyan körülmény, amely meggátolná kötelezettségeink teljesítését az Iránnal való haditechnikai együttműködésben” – mondta Szpasszkij.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik